hamburger-icon

Kliker.info

Courrier-Journal : Sin Muhammada Alija zadržan na aerodromu u SAD-u: ‘Jeste li musliman?’

Courrier-Journal : Sin Muhammada Alija zadržan na aerodromu u SAD-u: ‘Jeste li musliman?’

Februar 25
15:52 2017

Sin legendarnog boksera  Muhammada Alija  zadržan je i ispitivan dva sata po povratku u SAD s Jamajke početkom februara  zbog imena i prezimena arapskog prizvuka, prenijeli su američki mediji.

Muhammad Ali Jr. (44), američki državljanin rođen u Philadelphiji, putovao je s majkom Khalilah Camacho-Ali, bivšom suprugom boksera preminulog 2016. godine, ispričao je njegov odvjetnik i prijatelj Chris Mancini Courrier-Journalu iz Louisvillea.

“Oboje su zadržani na ispitivanju u međunarodnoj zračnoj luci Fort Lauderdale 7. februara  zbog arapskog prizvuka njihovih imena”, dodao je Mancini.

‘Odakle je vaše prezime?’

Camacho-Ali puštena je nakon što je službenicima u zračnoj luci pokazala fotografiju na kojoj je pored bivšeg supruga.No, Ali Jr. nije imao fotografiju i, po Manciniju, zadržan je gotovo dva sata te nekoliko puta upitan: “Odakle je vaše prezime?” i “Jeste li musliman?”Odgovorio je da je musliman kao i njegov otac, ali su službenici nastavili ispitivanje.

Najavili žalbu

“Porodica  Ali jasno je da je sve to izravno povezano s Trumpovim naporima da zabrani ulazak muslimana u SAD”, izjavio je Mancini za Courrier-Journal.

On je naglasio da pokušava zajedno s porodicom  Ali otkriti koliko je još osoba zadržano na sličnim ispitivanjima. Advokati porodice  Ali namjeravaju uložiti žalbu na saveznom novou .

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *