hamburger-icon

Kliker.info

Coughlin : Šteta što Hag nema smrtnu kaznu, Karadžić me podsjeća na Sadama

Coughlin : Šteta što Hag nema smrtnu kaznu, Karadžić me podsjeća na Sadama

28 Oktobra
04:00 2009

Urednik britanskog Telegrapha i stručnjak za pitanja Bliskog istoka i terorizma Con Coughlin u posljednjem komentaru osvrnuo se na suđenje Radovanu Karadžiću, kojem se u Hagu sudi zbog ratnih zločina počinjenih u BiH.On piše da ga problemi koji je Karadžić prouzrokovao na suđenju svojim nedolaskom podsjećaju na suđenje bivšem iračkom lideru Saddamu  Husseinu u Bagdadu. "Saddam je stalno odugovlačio, nije htio da dolazi na suđenje, provocirao je sudije- sve kako bi narušio legitimnost suda i tako izbjegao pravdi. On je skončao na jadan način, a pouzdano tvrdim da ni Karadžić neće proći ništa bolje", tvrdi on.

Coughlin ističe da nije teško povući paralelu između masakra u Srebrenici i ubijanja Kurda pod nalogu Huseina. No, velika je šteta što Međunarodni sud u Hagu nema mogućnost da izrekne smrtnu presudu, kao što je to uradio irački sud."Iako zna da će izbjeći smrtnu kaznu, Karadžić ne prestaje izvoditi Saddamove trikove, a jedan od njih je i današnje izbjegavanje prisustvovanja početku suđenja, jer navodno nije imao vremena da se pripremi", piše Coughlin. Sreća je da su sudije prozrele njegove namjere, optuživši Karadžića da želi da opstruira rad suda. "Ovo mu sigurno neće poslužiti da pridobije naklonost sudija kada dođe vrijeme da odluče o njegovoj sudbini", zaključuje Coughlin. Con Coughlin napisao je niz stručnih knjiga, a među posljednjim je i izdanje pod nazivom "Homeinijev duh".  (Kliker.info-Sarajevo-X)

Tužilac Tieger : Karadžić je probudio sile nacionalizma, mržnje i straha
Tužitelj Alan Tieger na dramatičan je način počeo s iznošenjem dokaza koji terete Radovana Karadžića. Prvo je govorio o masakru u Srebrenici, gdje su bosanski Srbi ubili oko osam hiljada Bošnjaka. Nakon tog najvećeg masakra u Europi od svršetka Drugog svjetskog rata – rekao je Tieger – Karadžić je pred parlamentom bosanskih Srba izjavio da je on, kao vrhovni zapovjednik, naredio napad na Srebrenicu. ‘Ovaj se predmet odnosi na odgovornost vrhovnog zapovjednika. Sudi se čovjeku koji je probudio sile nacionalizma, mržnje i straha, kako bi ostvario viziju etnički podijeljene Bosne. Taj čovjek je pred nama, Radovan Karadžić’ – rekao je pred haaškim sudom  tužitelj Alan Tieger.Optužnica će pred suce izvesti niz svjedoka – od bivših Karadžićevih suradnika, međunarodnih dužnosnika, pa do Karadžićevih žrtava. Namjera joj je pokazati da je Radovan Karadžić bio dio zajedničkog kriminalnog pothvata s ciljem da se ne-srpsko stanovništvo protjera iz dobrog dijela Bosne i Hercegovine.
Ovaj su plan – tvrdi optužnica – početkom devedesetih bosanski Srbi provodili sustavno, ubijajući pripadnike drugih naroda, čineći druge ratne zločine, granatirajući mnoga mjesta, zatvarajući ljude u logore, a u slučaju Srebrenice, služeći se čak i genocidom.Alan Tieger je najavio da dokazni materijal sadrži i mnoge Karadžićeve izjave, od prisluškivanih telefonskih razgovora pa do snimki njegovih javnih govora. Jučer se u haaškoj sudnici čuo dio Karadžićeva govora u bosanskohercegovačkom parlamentu, prije početka oružanog sukoba, u kojem on prijeti svojih sugrađanima koji nisu Srbi.Tužitelj tvrdi da je Radovan Karadžić bio neprikosnoveni vođa bosanskih Srba. No, prije nego tužba iznese svoje argumente i dokaze, Tribunal mora riješiti pitanje Karadžićeva ne-dolaska na suđenje. Ukoliko on nastavi s bojkotom, može se dogoditi da će mu sud imenovati pravnog predstavnika na ročištima, čemu se Karadžić protivi.Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, kada će tužitelji početi s iznošenjem dokaza protiv bivšeg vođe bosanskih Srba.  (Kliker.info-VoA)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku