hamburger-icon

Kliker.info

CNN: Titovi spomenici među najružnijim na svijetu!

CNN: Titovi spomenici među najružnijim na svijetu!

26 Januara
02:36 2014

spo copyAmerička TV mreža CNN objavila je na svom internet portalu listu “najružnijih spomenika na svijetu”, među kojima su se našli i spomenici u bivšoj Jugoslaviji iz ere Josipa Broza Tita.

“Spomenici koje je naručio bivši jugoslovenski diktator Josip Broz Tito šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka, da bi obilježio mjesta bitaka iz Drugog svjetskog rata, jesu brutalne betonske skulpture koje su opstale i na udaljenim lokacijama širom bivše države”, tvrdi CNN.

Kako navodi američka mreža, Titovi spomenici “liče na porušene sovjetske stambene blokove zaglavljene na poljani”, ali, “ako ništa drugo, označavaju odlazak ratnih memorijala jahača na konjima, sa kitnjastim šeširima”.

Na listi “najružnijih spomenika na svijetu” je i bjeloruski Spomenik hrabrosti – predimenzionirani u stijenu uklesani lik “ljutog Bjelorusa” – simbol heroja Drugog svjetskog rata kod Brestovske tvrđave.

Londonski “Razgovor sa Oscar Wildeom”, navodi CNN, spomenik je koji izgleda kao mrtvački kovčeg iz kojeg se pojavljuje istopljeni pisac i gej ikona.

“ Wilde bi vjerovatno imao nešto dovitljivo da kaže o ovom spomeniku čija je izgradnja bila dobra namjera, ali grozno izvedena… kada se povrati od šoka”, navodi CNN.

Na listi je i ogromni bronzani Spomenik afričkom preporodu u Dakaru, u Senegalu, koji je viši od njujorškog Kipa slobode i čija je cijena izgradnje izazivala lokalne proteste.

Visoko mjesto zauzimaju i “popravljeni” Stounhenge u državi Vašington, u kojoj je autor napravio “novi”, “obnovljeni” Stonehenge, kao i skulptura Martina Luthera Kinga u Toledu, u američkoj državi Ohajo, na kojoj borac za prava crnaca izgleda “kao da mu je neko više puta odrubio glavu”.

Spomenik osnivačima partije u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, “plasirao” se na listu također predimenzioniranošću – pošto ga čine tri ogromne betonske ruke koje drže (ogromni betonski) srp, čekić i pero.

Memorijal žrtvama 11. septembra u New Jersey i memorijal papi Ivanu Pavlu drugom u Rimu također su na listi, a kritičari kažu da je izgled spomenika papi “grijeh”, jer u ovom “umjetničkom prikazu” liči na Benita Musolinija – iako su ga zbog toga u međuvremenu (bezuspješno) sređivali.

“Spomenik neutralnosti” u glavnom gradu Turkmenistana, Ašhabatu izgrađen je u čast pokojnog lidera Saparmurata Nijazova. Bio je smješten u centar grada i visok 70 metara, pozlaćen je i okretao se ka suncu.

Poslije smrti “oca svih Turkmena”, Turkmenbašija – kako je sebe prozvao Nijazov – spomenik je premješten u predgrađe, više se ne okreće, ali je viši za 18 metara.

Posljednji na listi, iako ne najmanje ružan, jeste spomenik Michaelu Jacksonu u Londonu, koji je bogataš Mohamed el Fajed postavio na fudbalskom igralištu Fulama, u čast svog prijatelja.

Kada je Fajed prodao klub, statua koja izgleda kao parodija na brojne plastične operacije “kralja popa” je premještena.

(Kliker.info/Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku