hamburger-icon

Kliker.info

Clinton pozvala Kinu da preuzme svoju odgovornost u rješavanju globalnih izazova

Clinton pozvala Kinu da preuzme svoju odgovornost u rješavanju globalnih izazova

05 Maja
06:32 2012

Američka državna tajnica Hillary Clinton u petak je u Pekingu pozvala Kinu da igra odgovorniju ulogu u svijetu snažnijim poštivanjem ljudskih prava i aktivnijim pružanjem pomoći u globalnim izazovima kao što su iranski i jevernokorejski nuklearni program te nasilje u Siriji, Sudanu i Južnom Sudanu.U  trenutku dok dvije zemlje pokušavaju razriješiti aktualnu diplomatsku krizu zbog slijepog kineskog aktiviste koji je zatražio zaštitu u američkom veleposlanstvu u Pekingu, Clinton je rekla, ne spominjući ime Chen Guangchenga, da Kina, poput ostalih zemalja, treba »pokazati da prihvaća punu odgovornost kao velika nacija«. »To znači dijeljenje tereta rješavanja zajedničkih problema diljem svijeta i zaštitu temeljnih sloboda svih građana kod kuće«, rekla je Clinton uoči priprema za godištnji strateški dijalog s Kinom. To nisu zapadne vrijednosti, to su univerzalna prava koja se primjenjuju na sve ljude diljem svijeta«, naglasila je.

IzIjava koju je objavio State Department uoči početka godišnjeg kinesko-američkog dijaloga, u nastavku se ne bavi ljudskim pravima ali posebno ističe ulogu Kine u potpori međunarodnim nastojanjima da utječe na Sjevernu Koreju kako bi prestala s provokativnim akcijama, pokuša od Irana dobiti dokaze da je njegov nuklearni program uistinu miroljubiv te da pomogne u okončanju sukoba i Siriji i dva Sudana.Clinton je naglasila da su akutalna »četiri žarišta neka od najtežih izazova s kojima se suočavamo« te da SAD i Kina imaju zajedničke interese u njihovu rješavanju. Kina i Rusija odbile su prihvatiti nove sankcije Vijeća sigurnosti protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji nastavlja s brutalnim obračunom s oporbenjacima u zemlji. Međutim, Peking je podržao UN-ov mirovni plan, koji je prihvatio i Assad, koji poziva na prekid vatre, raspoređivanje međunarodnih promatrača i političku tranziciju.

»Ključno je da međunarodna zajednica, uključujući Kinu i SAD, drže sirijski režim odgovornim za izvršavanje obveza«, rekla je Clinton. »Ako to odbije, svi mi moramo shvatiti našu odgovornost i potražiti dodatne korake i rezolucije. U pitanju je vjerodostojnost Vijeća sigurnosti«, poručila je amerčka državna tajnica.Što se tiče Sjeverne Koreje, Clinton je rekla da Kina, kao jedini saveznik Pyongyanga, treba nastaviti s pritiskom da se vrati pregovorima o nuklearnom razoružanju i odvratiti ga od daljnih provokativnih akcija kao što je bilo nedavno lansiranje projektila. »Priznajemo ulogu koja je Kina imala dosada i nadamo se da ćemo zajedno Sjevernoj Koreji poslati jasnu poruku da snaga i sigurnost dolaze brigom za narod, a ne provokacijama«, rekla je Clinton.Uoči pregovora s Iranom najavljenih za kraj svibnja čiji je cilj da Iran pojasni svoje nuklearne ambicije, Clinton smatra da Kina mora Teheranu poslati jasan signal da više ne može ustrajati na svom putu izolacije.»Ako popustimo s pritiskom, Iran će imati manje poticaja da pregovara u dobroj vjeri ili da poduzme nužne korake da odgovori na zabrinutost međunarodne zajednice zbog njenog nuklearnog programa«, rekla je Clinton.Clinton je pozdravila interes Kine u rješavanju sukoba između Sudana i najmlađe svjetske države – Južnog Sudana, koji bi mogao izbiti u rat zbog spora oko izvora nafte. (Kliker.info-Vjesnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku