hamburger-icon

Kliker.info

Članovi Predsjedništva BiH završili posjetu Beogradu: Budućnost regije u iskrenim odnosima i saradnji

Članovi Predsjedništva BiH završili posjetu Beogradu: Budućnost regije u iskrenim odnosima i saradnji

22 Jula
21:54 2015

poklon12Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine završili su danas zvaničnu posjetu Beogradu šetnjom Knez Mihailovom ulicom i Kalemegdanom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz zajedničku poruku da je budućnost regije u iskrenim odnosima, suradnji i povjerenju i ekonomskim i infrastrukturnim projektima. Premijer  Srbije  Vučić i članovi Predsjedništva BiH ocjenili su danas, po završetku obilaska Beograda, da je ta posjeta otvorila put u korist građana, sa kojeg neće biti povratka i da će se dalje ići u pravom smijeru, piše Tanjug.

Vučić je, u izjavi novinarima, zahvalio prijateljima iz BiH na posjeti, rekavši da su započeli veliki posao.

“Krenuli smo putem sa kojeg nema nazad, putem od koga će velike koristi imati građani Srbije i BiH. Uvjeren sam da ćemo naći dovoljno razloga i načina da unapredimo našu ekonomsku saradnju i da ćemo iskreno govoriti o svim problemima prošlosti, razmišljajući o tome kako prije svega da gradimo dobru budućnost za sve nas”, naglasio je premijer.

Vučić je uvjeren da će timovi dvije zemlje u danima koji predstoje pokušati da otelotvore ono o čemu je razgovarano danas, a ticalo se raznih oblasti – od infrastrukture, namJenske industrije, sveukupnog ekonomskog napretka do turizma. Premijer se takođe zahvalio i Beograđanima i građanimaa Srbije za koje je, naglasio je, bio siguran da će na ovaj način dočekati goste.

“To ne može da se napravi, ovo pokazuje da ljudi žele da imamo mir, stabilnost i da poštujemo i one koji žive pored nas. Na taj način građani vide svoju budućnost”, poručio je Vučić.Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio se premijeru Srbije što je pozvao članove ovog tijela da “pokaže veliko srce i domaćinski ambijent, kulturu”.

“Meni je primarni zadatak da ne pravimo nikakve pauze nakon ovoga, već da ubrzanom dinamikom gradimo što veći mogući nivo saradnje i prijateljstva dvije države”, poručio je on.

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović rekao je da su se Beograd i Beograđani pokazali izvanrednim domaćinima.

“Mislim da smo okrenuli novu stranicu u odnosima država i naroda, da smo proces, koji smo Vučić i ja pokrenuli prije dva mjeseca, a koji je nedavno doživeo krizu, stavili na pravi put. Sasvim sam siguran da će ići u pravom smjeru”, naglasio je on.

Mladen Ivanić je  Vučiću, srbijanskoj  vladi i prije svega građanima Srbije na prijatnom dočeku i toploj dobrodošlici.

“Mislim da današnja posjeta znači sigurno ozbiljni pomak u odnosima dvije zemlje, ali i podizanje standarda u cijelom regionu. Nakon današnje posjete koja je došla u pravom trenutku, nakon teških događaja, mislim da će otvoriti jedan novi put za bolje odnose”, uvjeren je on.

Prema njegovim riječima, najvrijednije u ovoj posjeti bila je atmosfera. Premijer Vučić, u pratnji gradonačelika Beograda Siniše Malog, goste je proveo Knez Mihailovom ulicom, od Instituta “Servantes” do Kalemegdana. Prije dolaska na staru tvrđavu imali su priliku da osjete “duh” Beograda u bašti jednog restorana u centru grada, gdje su popili po kiselu vodu i slušali pjesme posvećene Sarajevu.

Poslije toga, na Kalemegdanu KUD “Stanko Paunović” iz Pančeva prikazao je gostima splet igara iz Srbije, a zatim je uslijedio šahovski “meč” pasioniranog šahiste –   Vučića i Izetbegovića. U prijateljskom “okršaju” domaćin je izborio pobjedu, rekavši u šali da je “danas imao više sreće”. Obilazak Beograda i Kalemegdana završio se pogledom na ušće Save u Dunav.

Šetnju kroz grad pratio je veliki broj novinara, a građani su povremeno i aplaudirali gostima i srpskom premijeru. Njihova šetnja Knez Mihailovom izazvala je pažnju brojnih turista iz inostranstva, koji su se pitali šta se to dešava i ko su “važne ličnosti” koje prate tolike kamere. Pošto su dobili odgovor da se radi o srpskom premijeru i liderima iz BiH, oni su u mobilnim telefonima sa sobom ponijeli dio te atmosfere.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku