hamburger-icon

Kliker.info

Ćiro Blažević : Nisam mešetar, ja sam samo trener!

Ćiro Blažević : Nisam mešetar, ja sam samo trener!

09 Februara
02:55 2009

Išli smo na megdan goropadnim «Gaučosima» sa Batistutom, Ortegom i Zanetijem, hrabro smo se nosili sa Brazilcima predvođenim Ronaldom, Đovanijem, Kafuom, dostojno smo parirali Dancima sa braćom Laudrup i Šmajhelom… U Valensiji, osim 25:0 u kornerima, nisu mogli ništa Raul, Pujol, Tores i društvo… U svim utakmicama bh. reprezentacija, bila je autsajder. Danas u praskozorje megdana na riječkoj Kantridi, iako favoriti strepimo od Čaglja, Budicina, braće Šarbini, te naših Čejvanovića i Cerića… Nakon «Slučaja Aračić», te košarice koje su nam uvalile sve evropske i azijske reprezentacije, nagrižena je reputacija Miroslava Blaževića. Ćirine su akcije počele padati kao na njujorškoj berzi… Recesija je zahvatila i bh. nogomet. Koji je, doduše, godinama na infuziji. Selektor je spas potražio u Rijeci. Pedesetak sati prije utakmice Blažević je otvorio dušu, pričao o, kako on misli naručenim udarima, o navijačima, svojim pajdašima iz nogometne vlade, o menadžerima, Belgijancima, novinarima…

– Osjećam da me neko buši. Imaš li ti takav dojam? Ne vidim razlog zašto bi neko imao nešto protiv mene. Da čujem, pričaj, ti si na izvoru – počeo je ponoćni razgovor selektor Blažević.

Ante Aračić?

– Šta Aračić?

Zamjera Vam se sukob interesa. Vš sin mu je menadžer, a Vi selektor?

– Nikad nisam mislio ozbiljno sa Aračićem. Gledao sam ga i rekao da je zanimljiv i to je sve.

Ipak, Vi i ne osjetite možda da ste u menadžerskim kandžama…

– Slušaj da ti kažem ovo: nisam mešetar, ja sam samo trener! Zapamti to! Ništa me ne zanima osim uspjeha. Ne mogu ja gurati nekog ko nema kvalitet, na uštrb znalaca. Pa, igrači bi me odmah provalili. Nema te cijene.

Selektor se prisjetio jednog splitskog primjera…

– Nenad Pralija je briljirao u Hajduku. Ja Zorislavu Srebriću kažem; "meći" Praliju na spisak. Planirao sam ga da igra. Ne znajući to, jedan splitski mi novinar kaže: Ćiro, dolazi menadžer iz Italije i nosi 200. 000 maraka samo da Praliju pozoveš. Jel tako, pitam. Kaže jeste! Ja nazovem Srebrića; Zorko, briši Praliju sa spiska!

Ipak, sve ima svoju cjenu. Priznao je to nešto kasnije bh. selektor.

– Vraćao sam se iz Irana, a na sjedištu do mene Arap. Perfektno govori francuski. Ja sam tada bio selektor Irana. Bez okolišanja, kaže mi, mister Blažević, da li bi ste vi prešli na islam. Ja ga mrko pogledam, a ona i dalje navaljuje. Ako hoćete, ja imam dva miliona dolara za vas. Štrecnu me, rekoh tri miliona i tvoj sam brat. Valjda nije imao više i tu smo prekinuli svaki razgovor. Eto, da je imao još milion ja bih bio sada musliman.

Onda se vratio u bosanski vilajet. Sjetio se ovih dana svoje supruge Zdenke koja ga je u Sarajevo ispratila riječima; Gdje ćeš dole, ubili su Ferdinanda i tebe će…

– Tek sam pola godina, a prošao sam i proživio svašta. Iskreno, razmišljao sam da dignem ruke od svega, a onda se prizovem i kažem sebi, nisi ti Ćiro kukavica. Hoću da napravim nešto veliko, da obradujem navijače, ove divne ljude, jer vjerujem da imamo najbolje igrače…

Podsjetio je na «akrobacije» u komunikaciji sa članovima nogometne vlade…

– Ah, kakvi su to fakini ne bi mi vjerovao. Da ti je samo pet minuta biti na sjednici Izvršnog odbora… Sa članovima Predsjedništva pogledima se dogovorim, dođem na sjednicu, ono druga melodija. Predsjednik mi na startu kvalifikacija digao tlak; hvali se sa pravilnikom o nagrađivanju, koji ne honorira pobjede nad Estonijom. Poludio sam tada… Pa, ovo sa izborom suparnika. Ne mogu vjerovati da nas niko neće. Onda ova kampanja oko sekretara…

Navijači žele promjene. Zasitili su se aktuelnog sekretaram, a Vi ga zdušno branite, zbog čega trošite kredit…

– Ja se ne borim ni za koga, niti imam protiv drugih. Ja samo želim mir uoči ključnih utakmica. Želim zašititi tim, najvitalniji dio saveza. Neki su umislili da će ih FIFA i UEFA zasipati milionima eura, franaka, ako sada promijene sekretara. Milioni će doći ako odemo u Afriku. To je moj cilj.

Do njega ćemo teško bez Vedada Ibiševića…

– Vedad je kralj šesnaesterca. Čudesan igrač, takav je bio i moj Šuker. Nedostajat će nam Ibišević, jer je zadivio nogometni svijetu. Ja ga očekujem za finiš kvalifikacija, međutim, imamo mi još aduta. Šta sam ti rekao za Džeku prije pla godine; biće bolji od Ibrahimovića. I jeste! On je planetarna zvijezda. Kolos koji raznosi sve pred sobom.

Selektor je otkrio kako mu jedan kolega traži golmana po Srbiji.

– Husnija Arapović me zove, pritiše. Kaže: Ćiro, našao sam ti pravog golmana. Okiva ga u zvijzde. Kaže, iz Javora, iz nekakve Ivanjice. Predstavio mi ga kao Lav Jašina, a ja silno vjerujem u Kenana Hasagića, ali treba nam zamjena u slučaju, nedaj Bože kakvih nepredviđenih okolnosti. Pozvao bih tog iz Javora odmah, ali sam to odgodio, nakon što mi je Arapović rekao: Ako ga ti ne pozoveš, uzeće ga Radomir Antić, moj kolega iz Srbije. Onda neka ga uzme. Neće mene niko ucjenjivati.

Na kraju je selektor spomenuo i Belgijance.

– Biće to ratnička utakmica. Samo da nas povrede zaobiđu, moji lavovi će poginuti za uspjeh. Uvjeravam i tebe i našu javnost! Napiši to tako, premda ti štivo zna biti i opako. Nisam ja šalabajzer, već selektor Bosne ponosne – izjavio je na kraju Miroslav Blažević. Nije mu lako. Gurnut je u čamac bez vesla i motora. A Afrika je tako daleko….

Spisak

Za meč sa Rijekom selektor je pozvao ove igrače: Hasagić, Berberović, Vladavić, Spahić, Mravac, Muratović, Ibričić, Zec, Misimović, Džeko, Muslimović, zatim Nurković, Damjanović, Radeljić, Mirvić, Pandža, Šaraba, Zrnanović, Damjanović, Vasilić. Nije nemoguće da selektor poštedi svestranog i dokazanog univerzalca Damjanovića, novo pojačanje Kaiserslauterna, dok je Ćiro negativno odgovorio na molbu Šturma da ne zove Samira Muratovića. Muratović sutra dolazi u Opatiju.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku