hamburger-icon

Kliker.info

Ćiro Blažević : Eto, nema Ćire u Turskoj, a “vaš Miske” ne igra kod Hadžija

Ćiro Blažević : Eto, nema Ćire u Turskoj, a “vaš Miske” ne igra kod Hadžija

16 Decembra
06:56 2010

Želio je u Južnu Afriku, a otišao u Kinu. Miroslav Blažević, bivši selektor BiH, odnedavno je šef olimpijske kineske reprezentacije. Što mu je (Švicarska, Hrvatska, Iran, BiH) peta reprezentacija. I po tome je rekorder. Fenomen. I sam godinama priča kako je "jeseni života", a svake godine dobija sve unosnije gaže. I odbija. Sa Baščaršije je završio u Šangaju, makar su mu suljo i companija pripremali oproštajni govor.

O Sulji, Čeki…

Otjerali su ga i slavili taj dan, a Ćiro još nosi ožiljke iz BiH.- Umrijet ću a neću prežaliti što nisam otišao na svjetsko prvenstva u Južnu Afriku – kaže na početku intervjua za "San Sport" Miroslav Blažević.I onda stara rana i stara priča.

Eto, nema Ćire u Turskoj, a "vaš Miske", kako ste mu tepali, ne igra kod Hadžija. Do koga je sada. Nije valjda opet do trenera. Zar i Hadži ima nešto protiv Misimovića. Ja znam što vi ne znate, a jednog dana sve će se saznati. Nažalost, sada je sve kasno. Ostao sam bez mundijala, a uvjeravam vas da bi BiH bila hit u Africi. Kao kada sam sa Hrvatskom u Francuskoj "98" osvojio bronzu.

Nije Misimović za sve kriv. Ćiro je priznao i svoju pogrešku. Ja sam pogriješio što nisam protiv Portugala stavio Pjanića. On je bio raspoložen za igru, dok se Misimović "kenjkao"; mogu ne mogu, boli me, pa ne boli… Treba sam staviti Pjanića i sve bi bilo drugačije…Možda, ali to je sada gotovoa priča. Blažević ne vjeruje u našu nogometnu budućnost. I po tome je na istoj liniji sa navijačima.

– Nema nam, odnosno nema vam spasa dok Suljo, Čeko i companije vladaju nogometom. Oni pojma nemaju, a hoće za sve da pitaju. Razumijem gnjev navijača naspram takvih likova, suosjećam sa njihovom višegodišnjom borbom da ih otjeraju, ali zamislite koliko su oni jaki. Svi ih tjeraju, a oni još uvjek u foteljama.

O Fanatikosima

Žali što sa Fanatikosima nije našao zajednički jezik.Ne znam zašto su se urotili protvi mene od prvog dana. Činio sam sve da se pomirimo, da zajedno guramo, ali nekima kao da je bilo u interesu taj sukob, taj kanal između mene i navijača. Opet, ne mogu reći da nismo imali podršku. Nisam bitan na kraju ja. Bodrili su, imali smo podršku svuda, na svim terenima.

Onda, je pričao o novom selektoru. O Safetu Sušiću.

Vjeruj mi da je malo šta god kažem za tog divnog čovijeka. Pa, nemu se Pariz klanjao. Gradonačelnik Pariza, predsjednik Francuske kao malo dijete se radovao kada se pozdravljao sa Safetom. Eto, kakav je Safet čovijek i igrač. Ne krijem da sam navijao, pa i lobirao kod onih koji su mogli utjecati, da se izabere Sušić. Bilo mi je krivo što ste ga počeli napadati zbog jedne loše partije. Pa tek je pola ciklusa. Ja vas uvjeravam da će Safet uspjeti, samo treba podršku svih. Kao što sam je imao ja.

Objašnjava zašto vjeruje u Safetov uspjeh. Da me niko pogrešno shvati, ali ova je grupa lakša od one iz prošlog ciklusa, a igrači su iskusniji za jedne kvalifikacije. Ogromno je to iskustvo. Ostavio sam jednu uigranu momčad, kojoj je Safet pridodao neke igrače. Ne treba se "paliti" na favorite, treba odrađivati utakmicu po utakmicu. Ne smijemoi izgubiti ni boda kući. Bjelorusija i Rumunska su neugodni. I Francuzi će nakon silnih kalvarija i sudijskih pomoći željeti ciklus završiti što bolje. Istina, neki se nije dopalo što se u startu Francuze svrstalo u favorite grupe. Ja nisam davao pardona ni Špancima. Zašto? Zato da ostalima u grupi dam do znanja šta želim.

Na kraju je Ćiro komentirao možda najdelikatnije pitanje za Savez? Koševo ili Bilino polje?

Ma svaka čast Koševu, ali u Zenici je paklena atmosfera. Ma, kakav veći konfor, kakva zarada! Samo pobjede donose zaradu. Samo Bilino polje. Zenica ima dušu.

Za kraj o novom angažmanu, gazdama, planovima. Mene su moji "prijatelji" prije deset petnaest godina proglasili starcem, a Kinezi sme tretiraju mladim trenerom. Imam dvogodišnjiu ugovor, bez imperativa, a planiraju mi ponuditi A reprezentaciju. Samo kod nas ti spočitavaju godine, a ovi moji Kinezi u meni vide nekog ko im može donijeti uspjeh, pomak… Oni cijene što sam napravio sa prosječnom ekipom u Šangaju. Sa mladim sam igračima bio hit, iako je Branko Ivanković bio prvak, ali njemu je gazda ispunjavao želje, a moj prodavao sve što se moglo prodati. Neki su u mojoj domovini požurili da se raduju mom neuspjehu u Kini, a ja dobio novi ugovor.

Na kraju se Blažević vratio baražu.

– Uh, kud dobimo Portugalce. Da su nas zapali Rusi ili Francuzi mi odnosno u Afriku. Kao da je tako moralo biti. Iskreno, želim Safetu i reprezentaciji svaki usjeh, ali se bojim da sa onim "filozofima" neće moći daleko. Progurat će ga -izjavio je za "San Sport" Miroslav Blažević.

Blažević je pričao i o Sergeju Barbarezu. – Ne znam zašto se Sergeju žuri da sjedne na klupu. Lijepo je kada te raja voli, a on nije osjetio drugu stranu medalje takve "ljubavi".Tanka je nit između ljubavi i mržnje. Njegovo vrijeme će doći, neka ne žuri. Bolje bi bilo i za njega da uzme neku momčad i da stiče iskustvo. On, kao i svi ostali trebaju pomoći Safetu. Osim toga, on je protiv ovih iz Saveza, a hoće da radi sa njima – kaže Ćiro.

Munib je fenomen

Ćiro se raspitivao za "stare frendove". Za Muću iz "Popaja", za Ušanovića, za "Tigra"…- Bio sam kod Hamde kada je otišao u Zenicu. On je dobar, predobar. Kod Muće mi je bilo najbolje. Kad god me nešto stegne, ili muči, ja odem do njega. U svako doba dana i noći gore sam mogao otići, satima sjediti a da ne progovorimo ni jednu riječ o nogometu. Samo neka naša zajebancija. Sve sam pročitao, ali Munib Ušanović je fenomen. Da mi je samo znati od kakvog je materijala satkan. Jedino njemu ne mogu ništa ovi iz Saveza. On je mudriji od svih njih zajedno – kaže Ćiro za svog nekadašnjeg sekretara, a danas prvog saradnike selektora Sušića.  S. Sinanović (San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku