hamburger-icon

Kliker.info

Cirkus na Bosforu : Poništeni izbori u Istanbulu, novo glasanje 23. juna

Cirkus na Bosforu : Poništeni izbori u Istanbulu, novo glasanje 23. juna

06 Maja
21:40 2019

Vrhovna izborna komisija Turske odlučila da poništi i ponovi lokalne izbore za Istanbul, javila je Anadolija.Komisija je odlučila da se izbori za gradonačelnika najvećeg grada u Turskoj ponove 23. juna.

Na sjednici Vrhovne izborne komisije Turske većinom glasova (7:4) danas je prihvaćena žalba Stranke pravde i razvoja (AK partija), koja se odnosila na određene neregularnosti i nezakonitosti na izborima za gradonačelnika u Istanbulu održanim 31. marta. 

Komisija je odluku potkrijepila time što „pojedini zvaničnici zaduženi za glasačke kutije nisu bili državni službenici“, prenio je Reuters.

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija – CHP tijesno je pobijedila u Istanbulu, čime je, poslije 25 godina, okončana kontrola Erdoganove partije u najvećem turskom gradu.

O žalbi se nije odlučivalo sedmicama, a Visoka izborna komisija je u međuvremenu naredila ponovno prebrojavanja glasova u Istanbulu.

CHP: Ovo je obična diktatura

Novi gradonačelnik iz redova CHP-a Ekrem Imamoglu preuzeo je dužnost prošlog mjeseca, kada su prebrojavanja završena.

Utrka za gradonačelnika je prema konačnim rezultatima izborne komisije bila izuzetno tijesna, s razlikom od samo 13.729 glasova.

Imamoglu je dobio podršku 4.169.765, a kandidat AK partije Binali YIldrim 5.156.036 birača.

Republikanska narodna stranka je žestoko reagovala na odluku komisije, nazivajući je „običnom diktaturom“.

„Nezakonito je pobijediti AK partiju“, napisao je na Twitteru zamjenik predsjednika CHP-a Onursal Aduguzel, te je dodao:

„Ovaj sistem koji mijenja volju naroda i zanemaruje zakon nije niti demokratski niti legitiman. To je obična diktatura“.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku