hamburger-icon

Kliker.info

Cijena za gubitak Kosova : Jeremić ‘na ledu’ nakon usvajanja Rezolucije

Cijena za gubitak Kosova : Jeremić ‘na ledu’ nakon usvajanja Rezolucije

10 Septembra
20:12 2010

Šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, čim se vrati iz Njujorka, čeka ozbiljan razgovor sa predsjednikom Borisom Tadićem o tome da li će doći do personalne promjene na čelu Ministarstva spoljnih poslova, prenose lokalni mediji pozivajući se na izvore bliske srpskom državnom vrhu. Da li je najizvjesniji ishod tog razgovora, ukoliko se dogodi, odlazak Jeremića sa funkcije ministra inostranih poslova?Predsjednik Srbije Boris Tadić, prema medijskim navodima, još nije odlučio da li će Vuk Jeremić i dalje ostati na poziciji ministra inostranih poslova. Sve opcije.Kao glavni razlog za Tadićevo nezadovoljstvo Jeremićem navodi se to da je šef diplomatije tokom konsultacija u državnom vrhu Srbije, povodom zahtjeva Evropske unije da Beograd odustane od prijedloga rezolucije o Kosovu, bio zagovornik "tvrđeg" pristupa.Valja podsjetiti da je šef srpske diplomatije na sjednici parlamenta krajem jula, kada je vođena rasprava o mišljenju Međunarodnog suda pravde, izjavio da je spreman da "snosi konsekvence" ukoliko poslanici to zatraže.

 U njegovu odbranu je, međutim, tom prilikom stao predsjednik Tadić, saopštivši da se državna politika u vezi s Kosovom kreira u njegovom kabinetu, a da je zadovoljan načinom na koji je Jeremić sprovodi. I opozicione stranke, doduše iz različitih razloga, traže Jeremićevu ostavku. Srbija mora iskoristiti pregovore sa EU da promijeni spoljnu politiku. Ocjenio je da su Srbiji potrebni predstavnici koje će svijet  uvažavati, naglasivši da "nije normalno" da predsjednik zemlje vodi spoljnu politiku. Na pitanje zašto ne traži smjenjivanje predsjednika Srbije, rekao je da se traži riješenje, a ne sukob i to ovako obrazložio: “Mi smatramo da je kritika Jeremića kritika čovjeka koji je izvršavao političke planove predsjednika Republike i da je nemoguće smjeniti predsjednika na normalan način. Stoga je najefikasnija mjera koju država u ovom trenutku treba da povuče korekcija politike kroz sankcionisanje Vuka Jeremića, što definitivno obavezuje i Tadića na drugačije ponašanje”, rekao je Jovanović.

Nagoveštaj novog kursa           Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar policije, izjavio je, međutim, da apsolutno ne podržava eventualne zahtjeve  za smjenu Vuka Jeremića i da ne misli da je to tema o kojoj se raspravlja u vladajućoj koaliciji.“Što se mene i Socijalističke partije Srbije tiče, mi ne mislimo da je politika koju je vodilo Ministarstvo spoljnih poslova bila ta koja je izazvala neke negativne reakcije u međunarodnoj zajednici. Ja ne mogu sada da se bavim odnosima u Demokratskoj stranci i ako se o tome razgovara u samoj stranci – onda je to njihovo unutrašnje pitanje", rekao je Dačić.Nagli zaokret koji je doveo do prihvatanja rezolucije u UN-u usaglašene sa Evropskom unijom, automatski dovodi u pitanje kredibilitet šefa diplomatije Vuka Jeremića, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Dejan Vuk Stanković.“Projekat Vuka Jeremića koji ima tvrdu nacionalnu priču kao osnovu spoljne politike, doveden je u pitanje izmjenjenom rezolucijom iza koje je stao direktno Boris Tadić. Da li će, međutim, doći do ostavke Jeremića, ostaje da se vidi. Treba imati na umu da bi njegova ostavka u stranačko-političkom poimanju stvari donijela i značajnu slabost vladajuće koalicije i da bi otvaranjem prostora za opozicionu kritiku otvorila prostor i za napad na samog Tadića. Imajući to u vidu, nije nemoguće ni da Vuk Jeremić opstane, ali da dobije mnogo manji prostor i publicitet za eksponiraje sebe kao političkog lidera”, procjenjuje Dejan Vuk Stanković.

“Još uvek ne znamo kakva će biti sudbina eventualne smjene ili ostavke ministra spoljnih poslova”, kaže za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Jovan Teokarević. “Već odavno, a naročito od presude Međunarodnog suda pravde vidjelo se da ova politika koja je najviše personalizovana u jednoj ličnosti, zapravo ne vodi nikuda jer i dalje ide ka sukobima i porazima Srbije, ali Vlada nije htjela na to da reaguje djelimično i zato što je takva politika krajem jula dobila podršku cijelog parlamenta", podsjeća Teokarević.Po Teokarevićevom mišljenju, nema sumnje da je emitovan nagovještaj novog kursa u spoljnoj politici Srbije, ali neizvjesno je koliko brzo će promjene nastupiti. Beograd tek čekaju pregovori sa Prištinom i tek tada će se vidjeti u kojoj mjeri se politika srpske vlade promjenila. Na pitanje da li taj nagovještaj podrazumjeva i novu ličnost koja će biti na čelu spoljnopolitičkog resora Vlade, sagovornik Radija Slobodna Evropa kaže: “To bi bio dobar znak i najbolji simbol da se politika promjenila. Pogotovo zato što smo veoma često, naročito u posljednje dvije i po godine, mogli da čujemo da nastupi ovog ministra spoljnih poslova ne nailaze na dobar odjek u krugovima naših najznačajnijih evropskih partnera. Slično bi se moglo reći i za odnose sa susjednim zemljama u našem regionu, koji su u nekoliko navrata pogoršani, zbog neodgovarajućih izjava tog ministra, koje su bile čak I nepomirljivije nego što je to zahtjevala ova dosadašnja kosovska politika beogradske vlade”, ocjenjuje Teokarević.  (Kliker.info-RSE)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku