hamburger-icon

Kliker.info

Centralna izborna komisija raspisala izbore : Opći izbori u Bosni i Hercegovini 7. oktobra

Centralna izborna komisija raspisala izbore : Opći izbori u Bosni i Hercegovini 7. oktobra

08 Maja
16:08 2018

epa04443134 A Bosnian man and woman casts vote for the country's general elections on 12 October, 2014 in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. Close to 3.3 million voters will choose between candidates for 518 posts across six layers of government, including the three-person presidency, the national parliament, the two regional parliaments, 10 cantonal assemblies and another in the ‘neutral’ district of Brcko. EPA/FEHIM DEMIR

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala je opšte izbore za 2018. godinu, koji će biti održani 7. oktobra.

Predsednica CIK-a Irena Hadžiabdić pojasnila je da su izbori raspisani za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta entiteta Federacija BiH, Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska, predsjednika i potpredsjednika RS-a, te kantonalne skupštine.

Na biračkom spisku nalazi se 3.381.000 glasača, a izbori će koštati 8,5 miliona KM (otprilike 4,3 miliona evra), potvrdila je novinarima predsednica CIK-a.

Deo tih sredstava obezbedili su OEBS i Savet Evrope.

Kampanja počinje 7. septembra

Krajnji rok za registraciju birača iz inostranstva koji žele da iskoriste svoje biračko pravo i glasaju poštom jest 24. juli.

Jedina tehnička izmena koju je CIK uveo ove godine jest da će se zaokruživanje naziva stranaka i kandidata na glasačkim mestima obavljati plavim hemijskim olovkama, a po zatvaranju biračkih mesta svi upisi će se obavljati crvenim hemijskim olovkama.

“Na taj način pokušavamo spriječiti manipulacije i ‘dopisivanja’ glasačkih listića, čega je bilo ranije”, rekla je Hadžiabdić.

Izborna kampanja zvanično počinje 7. septembra i trajaće do 6. oktobra.

Na izborima 2014. za nešto više od 500 izbornih pozicija konkurisalo je 7.748 kandidata.

Izbori zakazani, a Izborni zakon još nije promijenjen

Izbori su raspisani uprkos činjenici da su neke od odredbi aktuelnog izbornog zakona stavljene van snage odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je još 2016. ocenio da tadašnja rešenja kojima je definisan način biranja zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nisu u skladu sa Ustavom.

Hadžiabdić je rekla da je postojeće stanje protivno stajalištima OEBS-a o načelima sprovođenja izbora, obavezujućim za sve članice te organizacije, kojima je utvrđeno da nije dopušteno menjati izborna pravila neposredno pre izbora, ali u slučaju Bosne i Hercegovine ovakvo stanje nije presedan, jer se slično zbivalo i ranije.

“Ako ne dođemo do zakonskih rješenja koja nedostaju, u ogromnom smo problemu”, rekla je Hadžiabdić.

Podsetila je da bi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine trebalo da radi do 7. septembra i do tada može da donosi zakone i njihove izmene.

Konačni rezultati do 7. novembra

CIK je po postojećem zakonu obavezan da objavi konačne izborne rezultate do 7. novembra, a tada počinju da teku rokovi za konstituisanje izabranih tela vlasti, ali ako se oni ne ispoštuju, ne postoje nikakve sankcije.

U svakom slučaju, kako je istakla Hadžiabdić, krajnji rok da se “nešto riješi” je mart 2019, jer bi nakon toga nastupila totalna finansijska blokada u Federaciji BiH s obzirom na činjenicu da u tom entitetu ne bi bilo mehanizma za donošenje budžeta.

Ako se donosioci odluka i bez formalnog donošenja izmena Izbornog zakona dogovore o određivanju broja poslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, opcija je i da se to prepusti CIK-u, koji može da donosi podzakonske akte, ali Hadžiabdić je upozorila da bi to značilo preglasavanje unutar ovog tela s obzirom na različita tumačenja bi li osnova za izbor poslanika bio popis stanovništva iz 1991. ili, pak, onaj iz 2013. godine.

Hadžiabdić je rekla da ostaje i opcija intervencije međunarodne zajednice, ali istakla je da ne veruje u tu mogućnost.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku