hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući rasplet : Obama i Netanyahu danas odlučuju o Bliskom istoku i Iranu

Čekajući rasplet : Obama i Netanyahu danas odlučuju o Bliskom istoku i Iranu

05 Marta
15:36 2012

Američki predsjednik Barack Obamya  ragovaraće danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Bijeloj kući o odnosima na Bliskom istoku, kao i poziciji SAD prema Iranu.Obama se sa predsjednikom Izraela Shimonom Peresom susreo u nedjelju u Bijeloj kući, no detalji sa tog susreta nisu saopćeni. Očekuje se da će današnji razgovori biti oštri i puni tenzija jer su odnosi dvije zemlje pogoršani posljednjih godina.Tokom posjete SAD izraelski premijer obratiće se na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog odbora o javnim pitanjima.Jerusalem post piše da će Netanyahu u svom govoru pred Odborom iznijeti neka konkretna pitanja, bez praznih formulacija. List navodi da se očekuje da će težišta razgovora sa Obamom biti na Iranu.Američki i izraelski zvaničnici već pripremaju zajedničko saopćenje koje će iznijeti nakon sastanka.Poznato je da Izraelci vrše pritisak na Obamu da zaprijeti Iranu "crvenim linijama", koje mogu značiti vojnu akciju.Obama je nedavno rekao da ne blefira kada kaže da neće tolerisati iransko nuklearno naoružanje.

Peres pred lobijem

On je, ipak, istakao da je rekao Izraelu da otkaže sve planove za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja.Predsjednik Izraela Shimon Peres u govoru pred proizraelskim lobijem u Washingtonu u nedjelju rekao je da će "Izrael "pobijediti" bude li se morao sukobiti s Iranom, čija je vlast "sotonska, okrutna i moralno izopačena"."Iran je sotonski, okrutan i moralno izopačen režim", rekao je Peres pred velikim brojem izaslanika AIPAC-a, najvećeg proizraelskog lobija u SAD-u. "Mir je uvijek izbor kojemu dajemo prednost, ali budemo li se morali boriti, vjerujte mi da ćemo pobijediti", dodao je.Iranski režim se "temelji na uništenju, on je uvreda ljudskom dostojanstvu", dodao je izraelski predsjednik. "Iran je središte, pokrovitelj i financijaš terora u svijetu. Iran je opasnost za cijeli svijet", dodao je."Prijeti Berlinu kao i Madridu, Delhiju kao i Bangkoku. Ne samo Izraelu", kazao je."Iran želi nadzirati Bliski istok kako bi mogao nadzirati velik dio svjetske ekonomije. Mora ga se zaustaviti i bit će zaustavljen", rekao je dobitnik Nobelove nagrade za mir.Godišnja skupština AIPAC-a i posjet izraelskih čelnika događaju se u prilikama obilježenim prijetnjom Izraela da će jednostrano napasti Iran kako bi ga spriječio da ostvari nepovratan napredak na putu prema proizvodnji atomskog oružja.

Prozivanje za Siriju

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je izjavio u nedjelju da će Izrael o iranskom pitanju donositi odluke kao neovisna država."Jasno je da su Sjedinjene Države najveća svjetska sila i najveći i najvažniji prijatelj Izraela, ali mi smo neovisna država i Izrael će donositi odluke sukladno vlastitoj procjeni situacije", rekao je Lieberman u razgovoru za izraelski državni  radio."Ako međunarodna zajednica nije kadra zaustaviti masakre u Siriji, koliko vrijede obećanja da će jamčiti sigurnost Izraela", pitao se Lieberman.Tokom posjeta Kanadi u petak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da si Izrael zadržava pravo da se brani. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku