hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući novi START : Nova strategija SAD za nuklearno naoružanje

Čekajući novi START : Nova strategija SAD za nuklearno naoružanje

07 Aprila
03:52 2010

Administracija američkog predsjednika Baracka (Barack) Obame objavila je novu strategiju nuklearnog naoružanja koja ograničava uslove pod kojima bi SAD koristile takvo oružje.Istovremeno, u trećem takvom dokumentu od kraja Hladnog rata, ističe se da će SAD nastaviti da pružaju nuklearnu zaštitu svojim saveznicima, kao što i sada čine. U dokumentu "Revizija nuklearnog stava" (Nuclear Posture Review) nastalom poslije godinu dana pregovora i konsultacija sa savezničkim vladama, naglašava se da će “SAD razmotriti upotrebu nuklearnog oružja samo u ekstremnim situacijama da bi odbranili svoje vitalne interese, ili svoje saveznike i partnere”.Vašington isključuju nuklearni odgovor protiv zemalja koje bi napale SAD biološkim, hemijskim i konvencionalnim oružjem. Međutum, da bi bile pošteđene američkog nuklearnog odgovora moraju da se pridržavaju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, što zemlje poput Sjeverne Koreje i Irana odbijaju. 

Obama je izjavio da će se zemlje koje ne budu poštovale Sporazum o neširešnju nuklearnog oružja, naći još izolovanije.Istovremeno, on je u jučerašnjem intervjuu za Njujork tajms (The New York Times) rekao da se na takve prijetnje može odgovoriti "serijom gradiranih opcija", i kombinacijom konvencionalnog oružja starog i novog tipa. U ovom dokumentu se ističe da je “nuklearni terorizam” neposredna i opasna prijetnja –  veća nego što su zemlje koje posjeduju atomsko oružje. Ističe se i da nuklearni program Kine nije transparentan i postavlja se pitanje njenih strateških namjera. Najnoviji dokument je na tragu Obaimnog zalaganja za svijet bez nuklearnog naoružanja.Dokument je objavljen dva dana uoči potpisivanja novog ugovora START u Pragu. Takođe, Barack Obama će sredinom aprila biti domaćin samita o bezbjednosti . Za sredinu  maja je zakazana konferencija na kojoj će biti preispitan Ugovor o globalnom spriječavanju širenja nuklearnog naoružanja.

Fokusiranje na nuklearni terorizam              
Kingston Rejf (Reif), zamenik direktora vašingtonskog Centra za kontrolu naoružanja kaže za Radio Slobodna Evropa da nije siguran da nova američka strategija može ojačati Obamine argumente da druge zemlje treba ili da smanje nuklearni arsenal ili odustanu od njegovog razvijanja. “Imajući u vidu samit o bezbjednosti sljedeće sedmice kao i konferenciju o neširenju nuklearnog naoružanja, smatram da najnoviji dokument Obamine administracije u suštini nije veliki otklon od status kvoa. To može otežati nastojanje Obamine administracije da dobije podršku drugih zemalja za mjere u cilju eliminacije osjetljivog nuklearnog materijala”. Rejf ističe da novi pristup Vašingtona može imati značajan uticaj na politiku koja ima za cilj smanjenje prijetnje od nuklearnog oružja.“Mislim da je jedna od ključnih oblasti u kojima ovaj dokument nagovještava veliku promjenu u odnosu na prethodne, jeste fokusiranje na sadašnje pretnje američkoj nacionalnoj bezbjednosti, kao što su nuklearni terorizam i širenje nuklearnog
oružja prema drugim zemljama”. 

 U međuvremenu, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je predočio da će Kremlj iskoristiti klauzulu o povlačenju iz novog sporazuma START ukoliko, kako je rekao, SAD ugroze sadašnji nuklearni balans.“Kada i ako naša procjena primjene ovih američkih planova pokaže da su dostigli nivo strateškog raketnog odbrambenog sistema – I ako se ispostavi da to predstavlja prijetnju ruskim strateškim nuklearnim snagama – onda ćemo imati pravo da se povučemo iz sporazuma (START)”. Bijela kuća planira da pozove Rusiju da počne pregovore o ograničenju upotrebe nuklearnog oružja kratkog dometa, oblasti u kojoj Rusija ima prednost. Nakon toga, prema nezvaničnim informacijama, Vašington želi razgovore o “nerazmještenom” nuklearnom oružju. Riječ je o hiljadama raketa kratkog i dugog dometa koje se drže u rezervi i nisu odmah spremne za upotrebu.Ovo bi uslijedilo nakon što u četvrtak američki i ruski predsjednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpišu u Pragu novi sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja “Novi START".Inače, tokom posjete Pragu, Obama će  učestvovati i na mini samitu sa liderima novih članica Evropske unije, plus hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku