hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući konačnu odluku : Sastanak Izetbegovića i eksperata o reviziji presude za genocid

Čekajući konačnu odluku : Sastanak Izetbegovića i eksperata o reviziji presude za genocid

Februar 17
07:29 2017

Savjetovanje o mogućoj reviziji presude Međunarodnog suda pravde, u slučaju u kojem je BiH tužila Srbiju za genocid, održava se danas u sarajevskoj Vijećnici.Pravni eksperti, zajedno s drugim političkim i javnim ličnostima diskutirat će o toj temi.

Savjetovanje, čiji  su organizatori Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, održat će se pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, javljaju bh. mediji.

Očekuje se Izetbegovićevo obraćanje medijima nakon završetka savjetovanja. Moguće je da će Izetbegović saopćiti konačnu odluku o tome da li će biti podnesen zahtjev za reviziju presude.

Međunarodni sud pravde presudio je 2007. godine da zvanični organi Srbije nisu u BiH poduzeli radnje koje predstavljaju obilježja genocida.Sud je odlučio da Srbija nije djelovala u konspiraciji u namjeri da se izvrši genocid, niti je podsticala izvršenje genocida.

U četvrtak je Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopćila da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, kao i stanje u regiji u cjelini.

“Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo procijeni cjelishodnost takve agende, koja radi na štetu odnosa u jačanju povjerenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak Bosne i Hercegovine kao multietničke države nije moguć”, poručili su u četvrtak iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

‘Bez utjecaja politike’

I voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore ocijenio je prošle sedmice da bi revizija samo pogoršala stanje i u BiH i u regiji, a nema izgleda da bi promijenila presudu iz 2007. kojom su vlasti u Beogradu oslobođene krivice.

Izetbegović je ranije najavio kako će odluka o tome hoće li biti podnesen zahtjev za reviziju presude biti donesena na temelju pravnih argumenata te da na to neće utjecati nikakva politika.

Komentirajući takvu mogućnost, Izetbegović je potvrdio kako je svjestan mogućih posljedica, uključujući i pogoršanje odnosa unutar BiH, kao i onih sa Srbijom, ocjenjujući kako bi eventualna revizija mogla dovesti do “najveće postdejtonske krize”.

Obnavljanju postupka žestoko se protive političari iz bh. entiteta Republika Srpska. Zastupnici iz tog entiteta nisu u četvrtak došli na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH zbog, kako kažu, neustavnih aktivnosti bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na pokretanju revizije presude. Zbog toga je sjednica odgođena za 7. mart.

Zastupnici iz RS-a kažu da neće dolaziti na sjednice sve dok postoje neustavne i vaninstitucionalne aktivnosti. Predsjedavajući Predstavničkog doma odgovara da je svaki nedolazak lična odgovornost poslanika.

‘Kompliciranje odnosa’

Čelnici političkih stranaka sa srpskim predznakom, koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou u BiH, zaprijetili su ranije kako će izazvati krizu vlasti ako bošnjačka strana pred ICJ-em podnese zahtjev za reviziju presude.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović najavio je “žestoki odgovor” njegove stranke.

“Ako Izetbegović pokrene reviziju doći će do zastoja u tijelima vlasti BiH, a za to će biti kriv sam lider SDA”, kazao je Borenović, čelnik stranke čiji su članovi i predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da najave eventualnog pokretanja revizije presude nepotrebno kompliciraju odnose u regiji i odvlače pažnju od suštinskih tema kao što su investicije, privreda, nova radna mjesta, bolji standard građana, ali i dobri odnosi sa susjednim zemljama.

Tvrdi i da bošnjački član Predsjedništva nema legitimno pravo da zagovara pokretanje revizije presude jer su se predstavnici dva konstitutivna naroda izjasnili protiv revizije, a i RS je isključivo protiv toga.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

  1. 123
    123 Februar 17, 09:16

    Genocid je izvrsen na narodu koji podize tuzbu. Ubijati je ljepo ali nije odgovarati za ista. Sto se bojite kad niste krivi. Covicu i katolickoj crkvi jos jednom sve cestitke ne pravednosti i ljubavi prema sinu bozijem tj. Covjeku nad kojim je i izvrsen pomenuti genocid. Sram neka vas je

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *