hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući izbore koji odlučuju o svemu : Tron Merkelove se trese – “njemački Trump” u prednosti

Čekajući izbore koji odlučuju o svemu : Tron Merkelove se trese – “njemački Trump” u prednosti

Februar 20
08:53 2017

Socijaldemokratska partija SPD izbila je na prvo mjesto po popularnosti u Njemačkoj, a CDU kancelarke Angele Merkel nije na vrhu po prvi put od 2006. godine.SPD bilježi rast popularnosti otkako je odabrala bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta Martin Schulz za svog kandidata na predstojećim izborima.

Prema podacima istraživanja Emnida, da su izbori danas, za SPD bi glasalo 34 odsto Nijemaca, dok bi CDU i njena sestrinska partija CSU dobili 33 odsto glasova.Od tog procenta razlike mnogo je značajniji podatak da je  Schulzova partija za samo četiri sedmice  skočila za čak 12 procenata.

Nervozu u redovima vladajuće koalicije nedavno je pokazao i ministar finansija Schäuble , koji je u svom stilu, bez dlake na jeziku, upozorio Schulza da se “ponaša kao njemački Donald Trump” i da neoprezno koristi populističku retoriku.Doduše, sličnosti Schulza  sa novim američkim predsjednikom i nisu toliko jasne.

Bez obzira na to, rezultati ankete predstavljaju dodatni pritisak na donedavno apsolutno neprikosnovenu Merkelovu, koja juri svoj četvrti mandat na čelu Njuemačke sa CDU/CSU.Podrška aktuelnoj kancelarki opada i u sopstvenim redovima, jer mnogi iz bavarskog dijela “velikog sestrinstva” (CSU) otvoreno kritikuju njenu politiku prema izbjeglicama i odluku da se od 2015. godine otvore vrata za sve.

Kako prenosi Politiko, rezultati Enmida su još jedan argument da se vjeruje Politbarometru njemačkog ZDF-a, koji navodi da 49 odsto Nijemaca smatra da bi Schulz  trebalo da bude novi kancelar, dok bi iza Merkelove stalo 38 odsto glasača.Njemački izbori su zakazani za septembar i predstavljaju jedan od najvažnijih političkih događaja u Evropi ove godine.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *