hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući Davutoglua i Vučića, Zvizdić u Novom Pazaru poručio : Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH !

Čekajući Davutoglua i Vučića, Zvizdić u Novom Pazaru poručio : Želimo autoputem Srbiju preko Goražda povezati sa Sarajevom i ostatkom BiH !

29 Decembra
19:22 2015

Denis44Primarno smo zainteresirani za transportnu infrastrukturu između Bosne i Hercegovine i Srbije, potom za energetsku infrastrukturu, a onda i za određene projekte koji bi svoju sirovinsku bazu mogli naći na velikom području BiH i Srbije i da na takav način privučemo kapitalne investicije i velike, ozbiljne investitore koji dolaze recimo iz Turske, rekao je u razgovoru za Anadoliju iz Novog Pazara Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Zainteresovani smo za izgradnju željezničke pruge Beograd – Sarajevo, a zaintersovani smo i da se jedan krak autoputa koji prolazi kroz Srbiju, preko Goržada, veže za područje Sarajeva i dalje na autoput u BiH”, naglasio je Zvizdić.

Ekonomsko povezivanje sa Sandžakom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH naveo je kako je njegov današnji posjet Novom Pazaru, Sandžaku i Srbiji “bila dobra prilika da upozna predstavnike institucija i vlasti u Sandžaku o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti evropskih integracija BiH”.

“I Bosna i Hercegovina i Srbija se nalaze na tom putu. Također, i da ih upoznam sa razvojem ekonomskih prilika i ekonomskim rastom Bosne i Hercegovine u čemu oni vide i određene šanse da može doći do snažnijeg ekonomskog povezivanja područja Sandžaka s onim kompanijama iz Bosne i Hercegovine koje mogu biti zainteresirane za ulaganja u određene sektore”, istakao je Zvizdić.

Naglasio je da je dogovoreno da veoma brzo bude održan i biznis forum na kojem će predstavnici iz Sandžaka prezentirati svoje potencijale.

“Predstavnici bh. kompanija i komora će svakako biti prisutni da se upoznaju s potencijalima i da analiziraju moguće modele naše i njihove buduće saradnje. Generalno mislim da su ovakve posjete, odnosno posjete između država, posebno naših susjeda nešto što doprinosi regionalnoj stabilizaciji, regionalnoj saradnji, a to ustvari i jeste jedan od naših najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva”, rekao je Zvizdić.

Biznis forum u Istanbulu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio je da će u Istanbulu u drugoj polovini januara, na poziv premijera Turske Ahmeta Davutoglua, biti održan biznis forum na kojem će učestvovati predstavnici iz BiH, Srbije i Turske.

“Mislim da će bazne teme biti vezane za dalju stabilizaciju i jačanje kvalitetnih odnosa zemalja u regionu i svakako prioritetno o ekonomskim projektima koje može ponuditi i BiH i Srbija i region u cjelini”, rekao je  je Zvizdić za Anadoliju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas ranije je posjetio opštinu Novi Pazar gdje se susreo s potpredsjednikom srbijanske vlade i ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.Novi Pazar su danas trebali posjetiti premijeri Turske i Srbije, Ahmet Davutoglu i Aleksandar Vučić, ali je ta posjeta, kako javlja Faktor  odložena zbog loših vremenskih uslova.

(Kliker.info)

.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku