hamburger-icon

Kliker.info

Čekajući Brčko : Milorad Dodik prihvata evropski paket

Čekajući Brčko : Milorad Dodik prihvata evropski paket

21 Septembra
05:25 2011

U Brčkom, skoro pa izvjesno, neće biti dogovorena državna vlast, ali je moguć dogovor o ispunjavanju uvjeta da kandidatski status u EU .Iako se nakon jalovih susreta u Mostaru i Sarajevu od sastanka čelnika šestorke u Brčkom u ponedjeljak, 26. septembra, očekuje mnogo, ni tamo, skoro pa sigurno, neće biti dogovorena državna vlast.

Raspodjela funkcija

To se može naslutiti i na osnovu nezvaničnih poruka poslanih s jučerašnjeg sastanka predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika i visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) u Banjoj Luci. Kako "Avaz" saznaje iza kulisa banjalučkog susreta, Dodik je u razgovoru s Inckom popustio i prvi put iskazao spremnost da prihvati takozvani evropski paket, to jest set pitanja vezanih uz ubrzavanje evroatlantskog puta BiH i dobivanje kandidatskog statusa.

To je važno, jer je Dodik do sada nastupao po sistemu "ništa nismo dogovorili dok sve ne dogovorimo", a prije svega, tu je mislio na dogovore o raspodjeli funkcija u Vijeću ministara BiH. Bez toga, Dodik za sada nije želio ni čuti za evropski put zemlje. No, saznanja s posljednjeg sastanka ukazuju na to da je Dodik napokon počeo popuštati! Pa ipak, i dalje je izvjesno da će na čelu države biti Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu. Opcija tehničkog mandata ne smeta mnogo ni Dodiku, koji bi tako i dalje imao mjesto državnog premijera u liku Nikole Špirića, ali, vjerovatno, ni čelništvu SDP-a, koje kontrolira Federalnu vladu i većinu federalnih kantona.

Mostarske poruke

S tim da treba imati na umu da Državni parlament, kao najviši zakonodavni organ zemlje, uspješno funkcionira. U ovakvom raspletu događaja možda se može nazrijeti prešutni konsenzus Lagumdžije i Dodika, koji polako popušta "ručnu". Očito je to shvatio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji sada putem Hrvatskog narodnog sabora (HNS) prijeti neposluhom Federalnoj vladi u većinski hrvatskim kantonima. No, zbog takvih poruka malo se ko jučer zabrinuo u FBiH, pa i u RS, gdje su donedavno s radošću dočekivali ovakve mostarske poruke.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku