hamburger-icon

Kliker.info

Čeka se odluka ministra : Sud odlučio da Đoković može ostati u Australiji

Čeka se odluka ministra : Sud odlučio da Đoković može ostati u Australiji

10 Januara
14:08 2022

Sud u Australiji usvojio je žalbu advokata prvog svjetskog tenisera Novaka Đokovića, kojem su federalne vlasti htjele da ponište vizu i da ga deportuju iz zemlje jer nije vakcinisan.

Sudija Anthony Kelly je ocijenio da je odluka vlade da teniseru poništi vizu “bez osnova” i naredio da se Đoković pusti iz imigracionog pritvora odmah, kao i da mu se vrate pasoš i dokumenta.

Kelly je kritikovao odluku federalnih vlasti da Đokovića satima ispituju na aerodromu u Melbourneu. Konstatovao je i da teniseru nije dato dovoljno vremena da se konsultuje sa svojim advokatima i organizatorima Australian Opena, pošto mu je rečeno da će viza biti poništena.

Australijska federalna vlada tvrdi da ministar za imigraciju i dalje ima diskreciono pravo da Đokoviću ukine vizu, što bi onda značilo da mu je ulazak u Australiju zabranjen u naredne tri godine.

Sudija Kelly je upozorio vladu da su “ulozi sada mnogo veći nego što su bili”. Ministar za imigraciju Alex Hawke nije davao izjave o ovoj temi.

Situacija u kojoj se našao Đoković podigla je političke tenzije između Beograda i Canberre, ali i ponovo u fokus stavila debatu o obaveznoj vakcinaciji.

Novak Đoković je četiri dana proveo u hotelu – imigracionom pritvoru u Melbourneu zbog toga što je želio da uđe u Australiju, a nije vakcinisan – što je uslov za ulazak stranih državljana u zemlju.

Organizatori Australian Opena rekli su da teniseri mogu da pribave medicinsko izuzeće od vakcinacije, što je Đoković imao, ali federalna vlada to nije prihvatila.

Premijer Scott Morrison, koji se u prvi mah nije oglašavao o ovom slučaju, rekao je da su “pravila ista za sve”.

Đokovićevi advokati su rekli da je teniser imao potvrdu da je pozitivno testiran na koronavirus 16. decembra. Mediji su, međutim, podsjetili da se Đoković dan nakon pozitivnog testa pojavio u javnosti na jednom događaju, a pojavljivao se i kasnije – iako bi po pravilu trebalo da bude dvije nedjelje u izolaciji.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku