hamburger-icon

Kliker.info

Carla del Ponte : Ratko Mladić je u Srbiji

Carla del Ponte : Ratko Mladić je u Srbiji

30 Aprila
13:41 2011

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da se nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske /VRS/ general Ratko Mladić nalazi u Srbiji, ali da Vlada ima problem da ga pravovremeno locira i uhapsi. "Poslije hapšenja /nekadašnjeg predsjednika RS Radovana/ Karadžića, mislim da Vlada Srbije ima stvarnu političku volju da  uhapsi Mladića, ali je sada problem da ga locira u pravo vrijeme da bi mogla da izvrši hapšenje. Mladić se nalazi u Srbiji, budući da samo tu može da uživa zaštitu koju još ima zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i pristalicama", rekla je Del Ponteova za novosadski "Dnevnika".

Govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, ona je naglasila da bi najbolja solucija bila sprovođenje međunarodne istrage Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.  "I sasvim se slažem sa zajedničkom izjavom srpskog šega diplomatije Vuka Jeremića i ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, koji je podržao prijedlog Beograda Savjetu bezbjednosti da se pod mandatom  UN pokrene istraga o navodima iz izveštaja Dika Martija", rekla je Del Ponteova.  Bivši glavni tužilac Haškog tribunala nedavno je privukla pažnju javnosti svojim izjavama u švajcarskom listu "Nove ciriške novine", tvrdeći da bi mogla da vodi istragu o trgovini organima na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine koju bi provelo nezavisno tijelo.

Ona se složila i sa ocjenama specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija, koji je izrazio strahovanje da Euleks nije u stanju da zaštiti svjedoke tog zločina, za koji se sumnjiči Oslobodilačka vojska Kosova i njen tadašnji vođa a danas kosovski premijer Hašim Tači.    Ona je pri tome još ukazala i na to da Euleks ne može da vodi istragu van granica Kosova – u Albaniji i drugdje gdje trag bude vodio. Za Del Ponteovu, koja je bila osam godina glavni haški tužilac, do 2007. godine, ovaj predmet bi bio "pravi izazov", budući da, kako je rekla, poznaje cijeli slučaj, ima dobre veze i mogla bi brzo da  sprovede istragu. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku