hamburger-icon

Kliker.info

Ćamil Duraković potvrdio: Bosanski jezik protjeran i iz Srebrenice!

Ćamil Duraković potvrdio: Bosanski jezik protjeran i iz Srebrenice!

18 Septembra
15:01 2015

Durakovic002Od četvrtka 17. septembra i u “Prvoj osnovnoj školi” u Srebrenici ukinut je Bosanski jezik i uveden “jezik bošnjačkog naroda”. U ovoj školi, sve do jučer, bošnjačka djeca redovno su imala nacionalnu grupu predmeta u nastavi, piše novinska agencija Patria.

Informaciju je za Patriju potvrdio i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković koji je kazao da danas zasjeda Školski odbor, te da ovo neće proći baš tako lako.

-Ovo je žestok pritisak na povratnike, završnica. Pored niza drugih strogih represija protiv povratnika koje se provode od početka povrataka pa sve do danas, Izborni zakon, zakoni o popisu, katastru, prebivalištu na red su došla naša djeca i naš jezik.

Sve se ovo događa zato što međunarodna zajednica uglavnom mirno posmatra, mudro šuti, baš kao i bošnjački političari u državi koji se oglase saopćenjem i misle da su time završili svoj posao.

Sada smo došlo do zida. Posljednjim pritiskom žele nas uistinu zauvijek otjerati iz naših domova i sa ovih prostora. Nameću našoj djeci jezik koji oni žele, politika se prelama preko naše djece, kaže Duraković.

Poručuje da je ovo neviđena diskriminacija, te da je pravo na jezik, pravo koje je zagarantirano Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH.

– Pozivamo sve one koji su još uvijek zaduženi za provođenje mira u BiH da sankcionišu kršitelje Dejtona, naglašava srebrenički načelnik.

U 10 općina u Republici Srpskoj, roditelji odbijaju da njihova djeca idu u školu jer Ministarstvo prosvjete ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta i Bosanskog jezika. Sada je na red došla i Srebrenica.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku