hamburger-icon

Kliker.info

Ćamil Duraković : Od CIK-a se očekuje brisanje lažnih birača u Srebrenici

Ćamil Duraković : Od CIK-a se očekuje brisanje lažnih birača u Srebrenici

28 Avgusta
03:48 2012

Komisija za reviziju Općine Srebrenica poništila je 1.721 nelegalni upis u knjigu državljana ove općine. Riječ je o podacima koji su uneseni od 1. januara 2000. do 25. marta 2004. godine. Ustanovljeno je da su upisi u knjige državljana rađeni mimo odredaba Zakona o matičnim knjigama RS, i kada je zakonom naređen prestanak vođenja matičnih knjiga državljana.

Pokrenuta istraga

– Riječ je o isključivo administrativnoj proceduri, gdje je općinska Komisija za reviziju identificirala osobe koje su upisivane u matične knjige državljana kada su te matične knjige zakonom prestale važiti. Ovdje je riječ o građanima, a ne o Srbima ili Bošnjacima, kako to neki žele iskonstruirati. Komisija je radila po uputama Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, stoga padaju u vodu sve špekulacije da je riječ o kampanji protiv jednog ili drugog naroda – kazao nam je jučer Ćamil Duraković, v. d. načelnika općine Srebrenica.Kako što je mnogima poznato, još 2007. godine Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu zbog sumnji da je veći broj stranih državljana stekao državljanstvo BiH u Srebrenici, koji su po automatizmu bili upisani u birački spisak za područje ove općine.

Birački spisak

– Uz velike napore, Komisija za reviziju imenom i prezimenom je identificirala osobe koje su protuzakonito upisane u knjigu državljana i izdala rješenja o poništavanju njihovih državljanstava. Sada je na potezu MUP RS, ali i Centralna izborna komisija (CIK) BiH, koja ima obavezu te osobe skinuti s biračkog spiska. Ne postoji nijedan razlog da CIK ne obavi svoj zadatak – poručuje Duraković.Za sada nema zvaničnih informacija dokle je stigla istraga Tužilaštva BiH o nelegalnom stjecanju državljanstava u Srebrenici, Zvorniku, Šekovićima, Bijeljini i Brčkom. Poznato je tek da su istražitelji SIPA-e svojevremeno u Srebrenici, ali i Zvorniku, izuzeli matične knjige kako bi bila provjerena vjerodostojnost njihovih upisa. Samo u jednoj knjizi u Srebrenici evidentirano je 1.440 nelegalnih upisa državljanstava, dok je u drugoj pronađen još 281 nelegalni upis.

U Zvorniku 2.500 nelegalnih upisa?

Prema informacijama "Dnevnog avaza", u Zvorniku je istragom Tužilaštva BiH evidentirano oko 2.500 slučajeva nelegalno stečenog državljanstva. Početkom 2011., tokom svega nekoliko dana Matična služba Zvornik uputila je više od 400 poziva građanima koji su nelegalno upisani u knjigu državljana da vrate svoje dokumente. Nalaze li se ovi na biračkom spisku, nema podataka.
 (Kliker.indo-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku