hamburger-icon

Kliker.info

Bvši američki predsjednik George Bush : Postoji dokaz o miješanju Rusije u američke izbore

Bvši američki predsjednik George Bush : Postoji dokaz o miješanju Rusije u američke izbore

Februar 08
14:31 2018

Bivši predsjednik SAD  George W.  Bush izjavio je danas da “postoji prilično jasan dokaz da se Rusija miješala” u američke predsjedničke izbore 2016. godine, čime je osporio tvrdnje aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa koji negira da je Moskva pokušavala da utiče na to glasanje.

“Postoji prilično jasan dokaz da su se Rusi miješali. A da li su oni uticali na rezultat (izbora), drugo je pitanje”, rekao je Bush u Abu Dabiju gdje učestvuje na samitu u organizaciji američkog Milken instituta.

Bush je rekao i da je “problematično da se strana država miješa” u izborni proces u SAD.

Iako nije imenovao Trumpa, deluje da je Bush, koji je takođe republikanac, želio tom izjavom da oteža Trumpove pokušaje da uspostavi toplije odnose s Rusijom, ocjenjuje AP.

Bijela kuća za sada nije komentarisala Bushovu  izjavu.

Američke obavještajne službe su zaključile da se Rusija miješala u izbore 2016. godine kako bi pomogla Trumpu da pobijedi na njima. U SAD su u toku brojne istrage o tome da li je Trumpov izborni štab pomagao Kremlju u njegovom nastojanju.

Trump uporno negira da je bio u bilo kakvom “dosluhu” s Rusijom.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina Bush je rekao da razmišlja po principu potpune pobjede i totalnog gubitka.

“On ne razmišlja kako možemo zajedno da pobijedimo. On misli jedino kako on da pobijedi, a vi da izgubite”, rekao je Bush.

Bush je dodao da Putina “muči raspad Sovjetskog Saveza” i da većina njegovih poteza ima za cilj obnovu nekadašnje sovjetske hegemonije.Naglasio je i potrebu da SAD podrže NATO i svoja druga savezništva u svijetu.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *