hamburger-icon

Kliker.info

Bush kao sudbina : Republikanci sanjaju svog ťspasiteljaŤ

Bush kao sudbina : Republikanci sanjaju svog ťspasiteljaŤ

01 Marta
09:14 2012

Iako je pobijedio na republikanskim predizborima u Arizoni i Michiganu, nekadašnji guverner Massachusettsa Mitt Romney sigurno ne osjeća veliko olakšanje. Tijesna pobjeda od samo tri postotne točke nad njegovim glavnim suparnikom Rickom Santorumom, i to u rodnom Michiganu, u kojem je njegov otac bio guverner, nije shvaćena kao njegov trijumf, već prije kao znak njegove slabosti. Pobjeda u Arizoni ipak je uvjerljivija: Romney je ondje osvojio 48, a Santorum 26 posto.

Dosljedni Santorum

»Pobjeda nije velika, ali je dovoljna«, pokušavao je Romney zvučati pobjednički nakon objave izbornih rezultata, svjestan kako bi mu poraz u Michiganu definitivno ugrozio plan da postane protukandidat Baracku Obami na jesenskim predsjedničkim izborima. Dok je u Arizoni Romney osvojio svih 28 delegatskih glasova, u Michiganu je situacija kompliciranija, jer ondje nije isključeno da Santorum osvoji više delegatskih glasova, jer pobjednik u svakom od 14 izbornih okruga dobiva po dva glasa. Preostala dva republikanska kandidata, Newt Gingrich i Ron Paul, osvojila su treće i četvrto mjesto u obje države, čime je uvećan njihov zaostatak za Romneyem i Santorumom. Santorum, rigidni ultrakonzervativac, propao je u Michiganu zbog svog ustrajnog protivljenja državnom spašavanju tamošnje automobilske industrije, iako se taj korak smatra jednim od najuspješnijih Obaminih poteza, jer tvornice u Detroitu ponovno bilježe rast.

Zanimljivo je da spašavanje auto-industrije proračunskim novcem ne podržava ni Romney (baš kao ni Gingrich i Paul), no oni to nisu razglasili na sva zvona, poput dosljednog Santoruma. No upravo protivljenje aktualnom državnom intervencionizmu, bez kojeg – u što je uvjerena većina stručnjaka, ali i javnosti – nema gospodarskog oporavka, dramatično umanjuje izglede bilo kojeg republikanskog kandidata u srazu s Obamom. Tim više što republikanskom biračkom tijelu – što zorno pokazuju i izlazne ankete u Michiganu i Arizoni – manjka entuzijazma u vezi s kandidatima. Samo 45 posto republikanaca čvrsto podržava svog republikanskog kandidata, dok ih je 38 posto rezerviranih. Zbog toga se ne smiruju nagađanja o »spasitelju u zadnji čas«, o kojem snuju u republikanskom vrhu, koji će se uključiti u republikansku kampanju i izbaciti iz igre sadašnje kandidate, od kojih nijedan nije kadar pobijediti Obamu.

Kandidat Jeb Bush!?

Špekulira se o nekoliko republikanskih imena: guverneru New Jerseya Chrisu Christieju, koji je priznao da su ga nagovarali da se kandidira, zatim Sarah Palin, kandidatkinji za potpredsjednicu na prošlim izborima, o Mitchu Danielsu, guverneru Indiane, no najčešće se spominje ime nekadašnjeg guvernera Floride Jeba Busha, mlađeg brata 43. američkog predsjednika Georgea W. Busha i sina 41. predsjednika Georgea H. W. Busha. Najmlađi Bush je iznimno kritičan prema nastupima republikanskih kandidata, tvrdeći da su više zaokupljeni međusobnim obračunima nego važnim političkim pitanjima, čime odbijaju nezavisne birače, a bez njihovih glasova nema ni pobjede. Iako ga je čak i njegov brat i posljednji republikanski predsjednik u siječnju pozvao da se natječe za republikansku kandidaturu, najmlađi Bush uzvraća da nije zainteresiran. Međutim, to ne znači da se neće kandidirati na nekim budućim izborima, što bi bilo posve očekivano od člana klana Bush, najmoćnije političke dinastije u američkoj povijesti. (Kliker.info-NL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku