hamburger-icon

Kliker.info

Bura na pomolu : Ako bude kršenja odluke visokog predstavnika OHR sprema sankcije

Bura na pomolu : Ako bude kršenja odluke visokog predstavnika OHR sprema sankcije

08 Januara
08:47 2011

Ured visokog predstavnika spreman je sankcionirati pojedince ako prekrše odluku kojom se obustavlja primjena Zakona o državnoj imovini u RS, potvrdio je jučer visoki diplomatski izvor iz OHR-a. Sve države članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), izuzev Rusije, stoje čvrsto iza odluke koju je donio Valentin Incko (Inzko), a kojom je obustavljena primjena ovog entitetskog zakona i podržat će njenu punu implementaciju.

Bonske ovlasti

– OHR je dugo upozoravo rukovodstvo RS da nisu prihvatljivi jednostrani potezi kojima se pokušava odlučiti o pitanju državne imovine. To je jasno rečeno zvaničnicima iz Banje Luke. Kada je Zakon objavljen u "Službenom listu", nije bilo druge opcije nego primijeniti bonske ovlasti – kaže neimenovani zvaničnik OHR-a. Inckov tim, kako nam je potvrđeno, spreman je i na opciju u kojoj bi, eventualno, organi ili pojedinci iz manjeg entiteta odbili primijeniti odluku ili je pokušali zaobići. U tom slučaju, mogle bi uslijediti nove odluke OHR-a, koji ne kani odustati od svoje odluke niti pregovarati o njoj. – Ozbiljno su razmotrene sve opcije i izabrana je ona u kojoj se Zakon stavlja van snage dok o njemu ne odluči Ustavni sud BiH. On je, prema Dejtonu i Ustavu BiH, nadležan za sporove entiteta i države – navodi međunarodni zvaničnik.

Poštivanje odluke

Kako je pojašnjeno, OHR računa na to da se sudovi iz RS koji knjiže imovinu neće odvažiti da odbiju obustavu koju je nametnuo OHR, ako to zatraži predsjednik RS Milorad Dodik. – To bi značilo da su sudovi pod političkom kontrolom. A pokušaji da uknjižavanje bude prebačeno sa sudova na druge organe ni ranije nisu prolazili u Narodnoj skupštini RS. U ovom slučaju, svi će morat poštivati odluku Ustavnog suda BiH kakva god ona bila – kaže diplomata, upozoravajući da nisu prihvatljive izjave kojima se podriva Ustavni sud. 

Otvaranje vrata za gašenje OHR-a

Odluka OHR-a o Zakonu o državnoj imovini u RS usporit će, ako ne i potpuno obustaviti, sve političke razgovore o državnoj imovini, pitanju koje je uvjet za zatvaranje Ureda i aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Iz OHR-a napominju da ne mora biti tako, iako je jasno da će svi prije bilo kakvih ozbiljnijih pregovora sačekati da vide kakvu će odluku Ustavni sud BiH donijeti. Kako saznajemo, na ovaj način do sada nerješivo političko pitanje prelazi u ruke pravnika. To bi mogao biti uvod u njegovo skidanje s dnevnog reda, čime bi bila otklonjena ključna prepreka za gašenje OHR-a. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku