hamburger-icon

Kliker.info

Btka za prjestolje : Masovna hapšenja pripadnika saudijske kraljevske porodice, uhapšen i milijarder princ Bin Talal

Btka za prjestolje : Masovna hapšenja pripadnika saudijske kraljevske porodice, uhapšen i milijarder princ Bin Talal

Novembar 05
15:27 2017

Jedan od najuspješnijih biznismena Saudijske Arabije i bivši ministar financija među desecima su uhapšenih osoba obuhvaćenih istragom novog protukorupcijskog povjerenstva, rekao je dužnosnik Saudijske Arabije u nedjelju.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su uhapšeni saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal u čijem je vlasništvu investicijska tvrtka Kingdom Holding, i bivši ministar financija Ibrahim al-Asaf.

Princ Alwaleed je jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom istoku, nalazi se i na Forbesovoj listi bogataša, navodno je ‘težak’ 20 milijardi dolara, a investirao je u tvrtke kao što su Twitter, Apple, Citigroup itd.

Zbog velikog bogatstva i filantropskih projekata u koje je bio uključen zvali su ga ‘arapskim Warrenom Buffettom’.

Saudijska vlada zasad je samo saopćila da je u toku istraga protiv korupcije, a državni mediji javljaju da su uhapšeni deseci prinčeva i ministara.

“Deset prinčeva i više desetaka bivših ministara uhapšeno je u Saudijskoj Arabiji”, objavila je na Twitteru satelitska televizijska postaja Al-Arabija.

Do hapšenja dolazi ubrzo nakon osnivanja protukorupcijskog povjerenstva kojim predsjeda prestolonasljednik Muhamed bin Salman (32).

Nadzirući glavne figure vlade, od obrane do gospodarstva, Muhamed bin Salman, čini se, želi ugušiti unutarnja osporavanja prije formalnog prijenosa vlasti njegova oca, kralja Salmana, 81-godišnjaka.

Krajem oktobra Muhamed bin Salman obećao je “umjerenu” Arabiju, prekidajući imidž zemlje dugo smatrane izvoznicom vehabizma, inačice islama koja je iznjedrila brojne džihadiste po svijetu.

Pokrenuo je nekoliko reformi (pravo upravljanja vozilom za žene, otvaranje kina) koje obilježavaju najveći kulturni i gospodarski prevrat u modernoj povijesti kraljevine, s marginalizacijom kaste konzervativnih vjerodostojnika.

Istovremeno radio je na jačanju političkog utjecaja na vlast, provodeći uhićenja disidenata, među kojima utjecajnih vjerodostojnika i intelektualaca.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *