hamburger-icon

Kliker.info

Brzim preko Amerike : Može li Obama promijeniti navike Amerikanaca?

Brzim preko Amerike : Može li Obama promijeniti navike Amerikanaca?

19 Aprila
04:53 2009

 Opšteprihvaćena činjenica je da Amerikanci vole svoje automobile, a razlozi za tu činjenicu su emocionalni, istorijski, kao i praktični. Osvrnućemo se na praktične razloge. Ali prije toga, nekoliko Amerika je ogromna zemlja, koja se prostire na devet miliona kvadratnih kilometara. Ona je ili treća ili četvrta najveća država na svijetu, odmah iza Rusije, Kanade, ili pak Kine, zavisno od toga da li uzimate u obzir sporne dijelove u  Indiji.SAD imaju ogroman međudržavni željeznički sistem, koji je uspostavljen 1956. godine. To je najveći željeznički sistem na svijetu, sa ukupno 75.000 kilometara pruge.Amerikanci su takođe najveći potrošači benzina na svijetu.Uzimajući u obzir navedeno, iznenađujuće je da SAD imaju najsmješniji državni željeznički sistem u svijetu. Najsmješniji u smislu da autoputevi liče na parkirališta u vrijeme najživljeg prometa, nebo je preplavljeno emisijama gasova iz automobile, aerodromi su pretrpani, dok je iskorištenost željeznice svedena na minimum.Takođe, u SAD postoji samo jedan brzi putnički voz.

Američki predsjednik Barack Obama želi da to promijeni. Prošle sedmice on je govorio o svojoj viziji brzih putničkih vozova u deset regija u zemlji, od obala Floride do planina Sjeverne Kalifornije.On je naglasio da su u većini razvijenih zemalja vozovi jeftin oblik putovanja, a u isto vrijeme se smanjuju emisije plasteničkih gasova i stvaraju nova radna mjesta.Obama je kazao da je Americi potreban “pamentan transportni sistem koji zadovoljava potrebe 21. vijeka, sistem koji smanjuje vrijeme putovanja i povećava mobilnost, sistem koji smanjuje zagušenje i povećava produktivnost, te sistem koji smanjuje destruktivne emisije i stvara nova radna mjesta”.  Vlada je namijenila osam milijardi dolara za projekte brzih vozova, a Obama je najavio da bi realizacija ovih projekata mogla početi već krajem ljeta.Ova Obamina vizija je odvažna i inovativna. Ona je u suprotnosti dugugodišnjim gledištima mnogih u vladi, kao i onima u moćnoj transportnoj industriji, da putnički željeznički saobraćaj nije isplativ.

Pod Obaminom administracijom, državna željeznica, poznata kao Amtrak, dobiva političku važnost nakon godina sukoba sa administracijom George W. Busha, koja je pokušala da umanji  njenu aktivnost.Prije nego je postao potpredsjednik, Senator Joe Biden je bio redovan putnik na noćnoj željezničkoj liniji od Washingtona do njegove kuće u Wilmingtonu, Delaware, u dužini od oko 160 kilometara. Na Bidenovom profilu na internet stranici MySpace piše: “Ja sam jedini profesionalni zakonodavac koji ne živi u Washingtonu. Ja svake noći putujem željeznicom u Wilmington”.   Uprkos tome što voz ide 28 sati od New Yorka do Chicaga, razdaljina koja se može preći za deset sati automobilom, i preletjeti za oko dva sata, Amtrak ovih dana bilježi rekordan broj putnika.Jedna od stvari kojoj se Amerikanci dive u Evropi je njen fantastični željeznički sistem.Do sada Amerikanci nisu reagovali na pokušaje svoga predsjednika da im živote učini mnogo lakšim tako što će razviti državni željeznički sistem. Ali, to je vjerovatno zbog toga što su Obamini planovi i dalje na papiru. Amerikanci će uvijek voljeti svoje automobile, ali Washington se nada da će oni takođe zavoljeti putnički prevoz.   (Kliker.info-slobodnaevropa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku