hamburger-icon

Kliker.info

Bruxelles : BiH do decembra mora promijeniti Ustav

Bruxelles : BiH do decembra mora promijeniti Ustav

27 Juna
19:50 2012

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule u Briselu je predstavnicima bh. izvršne vlasti i vodećih političkih partija u večernjim satima u srijedu uručio Mapu puta koja bi mogla omogućiti da sa njenim provođenjem, Bosna i Hercegovina podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU-u prije isteka ove godine.Za zahtjev za članstvo u EU-u potrebno je do 31. augusta uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava, kako bi bio usklađen sa odlukom Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci, koja omogućava pripadnicima manjina da budu birani na najviše funkcije.Naglašeno je da je ovo najvažniji element koji nedostaje kako bi bila donesena odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.Do polovine septembra trebalo bi da bude održan tehnički sastanak Evropske komisije (EK) u BiH na visokoj razini i srednjoročni pregled provođenja Mape puta, što bi rezultiralo drugim sastankom dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja.

Zahtjev za članstvo

Nakon lokalnih izbora, koji će biti održani sedmog oktobra, predviđeno je da se usvajanje Godišnjeg izvještaja o napretku BiH, koji priprema EK, obavi 10. oktobra.Do kraja tog mjeseca trebalo bi da se pripremi odgovor BiH na dvije liste sektorskih pitanja koja su bh. političkim liderima uručena na sastanku u Briselu, a u vezi sa definiranjem efikasnog mehanizma koordinacije o pitanjima EU-a.Predviđeno je da do 30. novembra bude izvršena izmjena Ustava, tako da bude usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić-Finci.Pod uslovom da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu, BiH bi mogla do 30. novembra podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU-u, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.„Mislim da je sastanak urodio plodom, da smo se dobro razumjeli, da su predloženi putevi kako da prevazilazimo naše strukturalne, ustavne razlike. Mi smo usvojili zaključke jednoglasno“, rekao je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Kako je iz Brisela izvijestila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, u Briselu je dogovoreno da se uspostavi sistem koordinacije.Ranije u srijedu, Fule je kazao da bi bh. političari trebali govoriti jednim glasom kako bi BiH napredovala ka evropskim integracijama."Za naredne faze napredovanja u evropskim integracijama bilo bi dobro da se govori jednim glasom, ali političari moraju i sami jasno razumjeti zašto je to potrebno", rekao je Fule.Međutim, kako je kazala Drlja, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je ideja jednog glasa zapravo iluzija, jer to ne postoji.U poslijepodnevnim satima u srijedu Fule je započeo dijalog sa bosanskohercegovačkim političarima o evropskoj budućnosti te zemlje.Uoči sastanka, lideri Evropske unije su naglasili da na konkretnim primjerima žele pokazati šta je bitno kako bi Bosna i Hercegovina izvršila reforme, te postigla saglasnost o pridruživanju EU-u.Komesar za proširenje je kazao kako je bh. državnom i političkom vrhu predložio da sastanci ovakvog formata odsad postanu redovni kako bi se, kako je kazao, uspostavio politički most između Bosne i Hercegovine i Brisela. 

Funkcionalnost države

Ovo je prvi put da su bh. političari pozvani u Brisel.„Brisel danas daje informacije, a konačne odluke ipak su u rukama Sarajeva“, kazala je Drlja.„Za nekoliko sati koji smo zajedno proveli, pa i za vrijeme večere, upoznat ću ne samo teme povezane sa mehanizmom koordinacije, već  i tematske probleme", rekao je Fule."Bio sam veoma zainteresiran oko gledišta mojih sagovornika na aktuelnu situaciju. Jako sam zainteresiran gdje smo stigli i u poštovanju  ljudskih prava, sudkih odluka oko slučaja Sejdić-Finci. I to će imati svoje jasne posljedice da se sprovede Dogovor  o stabilizaciji i priključivanju i sve ovo imaće posljedice na svaku aplikaciju, eventualno i na onu za članstvo u EU-u.“Na sastanku su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.Sastanku prisustvuju i lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDA Sulejman Tihić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić.(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku