hamburger-icon

Kliker.info

Bruce Fein upozorava : Fajn: Libija bi mogla da liči na Balkan

Bruce Fein upozorava : Fajn: Libija bi mogla da liči na Balkan

27 Avgusta
07:00 2011

U razgovoru za Glas Amerike, američki politički analitičar Bruce Fein upozorava da će u godinama koje slijede , Libija nakon Muamera Gadafija sve više ličiti na zemlje bivše Jugoslavije .

Fein: “Na osnovu istorijskog iskustva sa zemljama kao što je Libija, koje nemaju demokratske tradicije, poput vladavina prava, civilnih institucija, slobode govora, nezavisnog sudstva, itd, najvjerovatnije će period posle Gadafija biti sličniji situaciji u Somaliji, nego nekoj zapadnoj demokratskoj zemlji. U Libiji imate podjele izmedju zapadnog i istočnog dijela zemlje, plemenske i tradicionalne podjele, a sada i podjele izmedju pobunjenika i pristalica Gadafija, koji ostaju u zemlji, kao destabilizujući faktor. Medjutim, glavni razlog podjela i mogućih sukoba će biti nafta, odnosno ko će imati najviše koristi od nje. Dakle, ne treba očekivati da će Gadafi biti zamjenjem nekom funkcionalnom demokratskom strukturom. To bi moglo da primora SAD i EU da se ponovo umješaju u unutrašnje poslove te države, što će biti pogrešan potez, a pravi bi bio da se unutrašnja pitanja Libije prepusti Libijcima.“

Glas Amerike: Ukoliko Prelazni nacionalni savjet ne uspije da obnovi red i mir na efikasan i relativno brz način, šta bi moglo da uslijedi?

Fein: „U Libiji će, posle Gadafija, postojati tendencija da se SAD i EU ponovo angažuje u toj zemlji da bi dovele sve u najbolji mogući red, kao morlano odgovorne za situaciju u toj zemlji. Sadašnje stanje u Libiji bi na neki način moglo da se uporedi sa situacijom na Balkanu poslije pada Miloševića, a to je da smo mi i zapadni saveznici nakon više of 15 godina još uvjek u tom regionu, imamo naše vojnike, medjunarodnog adminstratora, Evropsku uniju, itd. Dakle, nedostatak uspjeha bi mogao da nas primora da ostanemo u Libiji, a to će, sa svoje strane, izazvati odbojnost i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, što je bio slučaj i u Iraku."

Glas Amerike: Kakav pravac akcije bi, u tom slučaju, bio najpoželjniji za SAD i EU?

Fein: „Na zapadu postoji uvjerenje da se situacija u pojedinim državama može mijenjati i unaprediti ako se iz inostranstva obezbjede sredstva, savjeti, ekspertiza, itd. Medjutim, novac koji se kanališe u jednu nestabilnu državu, odmah je napušta i odlazi tamo gdje je bezbjedno i stabilno, kao što je Švajcarska. Mi smo, na primjer, uložili ogromna sredstva u Avganistan, ali taj novac, kao što se ispostavilo, nije ostao u kabulskoj banci, već je prebačen u Dubai i drugdje. Drugim riječima, dok zemlja ne uspostavi vladavinu prava, niko u nju neće da investira. U Libiji, na primjer, niko ne zna ko je vlasnik naftnih polja, koji su ugovori valjani, a koji nisu, ko polaže pravo na šta, poput situacije u Iraku, gdje se oko nafte interesne grupe sukobljvaju i dan danas. U kurdskom regionu, ne zna se ko je nadležan, kurdska uprava ili centralna vlast ili neko treći. Slična situacija bi mogla da bude i u Libiji, gdje bi borba za kontrolu nad naftom mogla da parališe, a ne da ojača to društvo.“  (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku