hamburger-icon

Kliker.info

Britanski “The Sun” : Zahvaljujući intuiciji mame Belme Edin je danas živ

Britanski “The Sun” : Zahvaljujući intuiciji mame Belme Edin je danas živ

21 Januara
15:38 2011
"Bilo je to mačinsko šesto čulo, njezin sin želio je ići vani igrati nogomet sa prijateljima, ali ona je znala da nešto nije uredu. Po prvi put, mladom Edinu Džeki nije bilo dozvoljeno da izađe vani igrati nogomet u ratom razorenom Sarajevu.Bio je toliko uzrujan što nije mogao izaći vani igrati igru koju toliko voli sa svojim prijateljima, da bi jednostavno vrisnuo u plač.

Nekoliko minuta kasnije, granata je eksplodirala na igralištu ne kojem se obično igrao. Mnogi Edinovi prijatelji su poginuli, ili su teško ranjeni", kaže se u tekstu posvećenom bh. reprezentativcu i igraču Manchester Citya Edinu Džeki u britanskom The Sunu.

"Majka Belma je kazala, moj predosjećaj spasio je život mome sinu. Nekoliko minuta nakon što mi je zabranila da se idem igrati, granata je pala na igralište. Njena intuicija je spasila moj život", prisjeća se Džeko.

Dvadesetčetvorogodišnji bh. napadač posljednji je stigao u „Dream Team“ zahvaljujući bogatim vlasnicima, i očekuje ga luksuzan život i mnogo veći stan i komfor u odnosu na ono što je imao i gdje je boravio tokom rata u Bosni sa 15 članova svoje porodice.

Šestogodišnji Edin je bio svjedok najvećeg konflikta u Evropi od Drugog svjetskog rata. Prisustvovao je raspadu zemlje i pogibiji više od 100.000 ljudi.

Džekina porodica je bila jedna od mnogih koje su bile prisiljene da se iselile kada je Sarajevo uništavano.

"Bili su to teški dani za sve nas u BiH. Nismo imali mnogo da jedemo. Bio sam uplašen, uvijek smo se morali skrivati kada je pucalo i kada su granate padale. Moja kuća je uništena pa smo živjeli kod dede i nene. Čitava porodica je bila zajedno, nas 15-tak u stanu od 35 kvadrata. Bilo je jako teško. Pri tome sam imao konstantan stres pri saznanju da je neko koga smo poznavali ubijen.

Mnogi igrači su počeli tako što su šutali loptu po ulici. Za mene je to bilo nemoguće. Ali, kada je rat završen, bio sam mnogo jači, mentalno", kaže Edin Džeko.

Majka Belma dodaje da Edin nije imao djetinjstvo kao i većina djece iz njegove generacije. Nije imao nikakav život dok nije napunio 10 godina. Čak i kada je rat završen, opasnost je i dalje postojala. Porodica je ostala u Sarajevu, a teren Fudbalskog kluba Željezničara, za koji je Edin igrao, morao je biti deminiran.

Edin kaže da ne želi da razmišlja o tim vremenima.

"Ratna sjećanja nisu u mojoj glavi. Više volim da mislim na budućnost".

Budućnost ovog igrača je zaista svijetla. U samo 138 utakmica 85 puta zatresao je protivničku mrežu nastupajući za njemački Wolfsburg te je postao jedan od najtraženijih igrača Evrope.

U svojim redovima bh. reprezentativca željeli su Real Madrid, AC Milan i Chelsea. Ali Manchester City je dobio utrku.

Menadžer Wolfsburga Steve McClaren je kazao;

"On je veliki igrač, jak i brz, dobar tehničar. Ali najvažnije je da je strijelac i postiže golove i lijevom i desnom nogom, ali i glavom".

Edin dodaje da je sanjao da zaigra u jednoj od najačih liga Evrope.

"Znam da imam talenat. Za četiri godine otišao sam iz druge češke lige u Premier ligu".

Jedina osoba koja je zabrinuta zbog Edinove selidbe u Englesku je njegova majka. Gospođa Belma je kazala kako se plaši da bi Edina mogle pokvariti žene.

"Kada ste slavni fudbaler često vas opsjedaju loše djevojke, voljela bih da on sebi nađe pristojnu djevojku, pametnu i skromnu. A to je veoma teško kada ste nogometna zvijezda.“

Belma dodaje kako je Edin bio jako dobro dijete. Istina, uvijek je htio da se igra još i nikada nije bilo dosta. Ali je uvijek bio dobar u školi.

Kada je Edin počeo igrati fudbal u Željezničaru sumnjali su u njegov talenat. Kada su češke Teplice za Edina ponudile 20.000 funti čelnici kluba nisu mogli vjerovati. Jedan od direktora je "pomislio" kako je klub dobio na lutriji.

U reprezentativnom dresu Džeko je postigao 17 golova u 31 utakmici.

Edin je musliman, ali praktikuje da se moli jedanput, iako se tradicionalno muslimani mole pet puta dnevno. Također, veoma je velikodušan. Jednom je poklonio Škodu Octaviju sarajevskom taksisti koji ga je vozio na treninge dok je još bio dječak.

Edin je ambasador UNICEF-a. Edinov prijatelj Muhamed Konjić koji je svojevremeno igrao za Coventry kazao je:

"Ljudi vole Džeku u domovini ne zbog njegovo uspjeha nego zbog njegovog srca. On se može solidarisati sa svima jer je i on proživio svašta", kazao je Konjić.

Uprkos njegovom transferu u City koji je pratio cijeli fudbalski svijet Edin dodaje kako će nastaviti raditi sa djecom i UNICEF-om, kako bi se glas bosanske djece mogao čuti.

Edin je debitovao u Cityju protiv Wolvesa u pobjedi domaćina 4:3. Iako nije postigao pogodak, upisao je asistenciju. Sada očajnički želi ostaviti svoj pečat u sutrašnjem susretu sa Aston Villom.

"Optimističan sam. Nova utakmica je nova šansa".

"Poznavajući ga, nemojte se iznenaditi ako Edin tu "novu šansu" pretvori u fantastičan gol", zaključuje britanski The Sun.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku