hamburger-icon

Kliker.info

Britanski Telegraph o prijetnji nasiljem do mira : Trump zaslužuje Nobeolovu nagradu za mir

Britanski Telegraph o prijetnji nasiljem do mira : Trump zaslužuje Nobeolovu nagradu za mir

April 28
16:36 2018

Britanski Telegraph piše da bi američkom predsjedniku Donaldu Trumpu trebalo dodijeliti Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u pomirenju Sjeverne i Južne Koreje, ali vjeruje da se to neće dogoditi.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade ima svojevrstan fetiš da dodjeljuje nagradu za mir političarima lijevog centra, nezavisno o njihovim zaslugama, ukazuje list i otvara pitranje hoće li se Nobelov komitet osloboditi te “ideološke kape”.

Telegraph podsjeća da je Barack Obama 2009. dobio nagradu za mir, iako na mjestu predsjednika SAD-a nije bio ni godinu dana, a u to vrijeme je “postigao doslovno ništa za mir u tom periodu”, ali bio je simbol nade za lijeve centriste u cijelom svijetu koji nisu mogli zamisliti anarhiju koja će se dogoditi u Libiji ili beskrajne ratove koji će se voditi dronovima.

Prije njega, podsjeća britanski list, Nobela za mir su dobili i Jimmy Carter (2002.), američki predsjednik od 1977. do 1981. godine, koji se kasnije, bez velikih rezultata, bar angažovao u desetinama mirovnih inicijativa, te Al Gor (2005.), potpredsjednik SAD u vreme mandata Billa Clintona (1993.-2001.), za politiku vezanu za klimatske promjene.

Ove bi godine, pišu, nagrada trebala da ode americkom lideru koji je to napokon zaslužio – Donaldu Trumpu.

Razlike između Obame i Trumpa

Britanski list poredi Trumpa i Obamu.

Predsjednik Tuamp je sve što Obama nije bio. On je više čovjek desnice nego ljevice. Drzak je i intenzivno prezren od većine u svijetu, posebno elita, navodi list.

Obama je bio voljen, koliko je Trump prezren. Ipak, jedina stvar koja bi trebalo da bude bitna je ono što je Trump postigao, kao suprotnost onome što Obama nije, piše Telegraph.

Dodaju da će, ako Trump uspije dogovoriti kraj nuklearnim provokacijama sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, razriješiti jednu od najopasnijih kriza s kojima se svijet trenutno suočava.

U tekstu pisanom prije samita Sjeverne i Južne Koreje, list piše da Trump ima šansu čak da pomogne da se donese nenasilni kraj rata koji službeno traje 67 godina.

Telegraph piše da je prvi američki predsjednik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 1906. bio Theodore Roosevelt – za posredovanje u ratu izmedu Rusije i Japana, a da bi ono što bi Trump mogao postići na Korejskom poluostvu moglo biti mnogo veći diplomatski trijumf.

Prijetnjom nasiljem do mira

I to čak i ako se ne realizuje maksimalan Trampov cilj o demilitarizaciji Severne Koreje.

To bi svakako trebalo biti dovoljno dobro za Nobelov odbor, ali razlika između Trumpa i Obame sugeriše da možda neće biti.

Obama je došao na poziciju moći obećavajući da će se zauzimati za mir na način na koji to radi lijevi centar, kroz poniznost i razumevanje.

Trump je, piše list, koristio oštru retoriku i prijetio nasiljem kako bi promijenio postojeće stanje u Sjevernoj Koreji. Taj metod nije popularan, ali je urodio plodom, zaključuje Telegraph.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *