hamburger-icon

Kliker.info

Britanski historičar Marko Attila Hoare : Siromaštvo i frustracija mogu izazvati “bosansko proljeće”

Britanski historičar Marko Attila Hoare : Siromaštvo i frustracija mogu izazvati “bosansko proljeće”

28 Januara
06:58 2012

Ugledni britanski historičar Marko Atila Hoare u intervjuu za "Dnevni avaz" osvrnuo se na godišnjicu "arapskog proljeća" i značaj ovog procesa, koji je ocijenio još nezavršenim.Otvoreno i bez zadrške, Hoare je dao zanimljivo viđenje političkih prilika u BiH, prognozirajući, pri tome, određene promjene i u našoj državi.

Težak proces

– "Arapsko proljeće" veliki je povijesni događaj, a njegov ishod i dalje je neizvjestan i nesiguran. Uzrok treba naći u prirodi arapskih režima koji su postojali, a u kojima su građanima bila uskraćena osnovna demokratska i ljudska prava.Diktatori u zemljama kao što su Tunis, Egipat, Libija i Jemen desetljećima su sprečavali bilo kakav oblik političke reforme. Taj status quo u konačnici je bio neodrživ.

No, stvarni politički ciljevi različitih revolucionara u svakoj zemlji su raznoliki i često kontradiktorni, tako da krajnji ishodi revolucije sami po sebi još nisu jasni. U nekim zemljama, kao što su Sirija i Bahrein, revolucije su povezane s dominacijom pojedinih vjerskih zajednica i njihovih ugnjetavanja drugih skupina, tako da ustanci i represije poprimaju čak i sektaški karakter.

Je li ovaj proces i dalje živ? Kakve su mu perspektive? Jesu li moguće nove revolucije u ovoj godini?

– Proces je još vrlo živ. Dovođenje demokratskih promjena i političkog pluralizma u zemljama koje su bile pod diktaturama je spor i težak proces, koji se ne može desiti preko noći. U Egiptu, primjerice, srušen je Hosni Mubarak, ali protesti se nastavljaju protiv vojne vladavine, koja je, u suštini, ista vladajuća elita koja ranije bila pod Mubarakom.

Je li svojevrsno "arapsko proljeće" moguće i na Balkanu, posebno u BiH?

– Ustanak ove vrste možda je zamisliv i u BiH, ako siromaštvo, frustracije i nedostatak odgovarajuće demokratske države otuđe stanovništvo iz postojećeg poretka. No, revolucija po arapskom modelu manje je vjerovatna u BiH i na Balkanu, jer je stanovništvo starije. Mladi ljudi iz BiH svoj izlaz iz bijede traže u drugim dijelovima Evrope, gdje pokušavaju izgraditi život. Bosna je, opet, poseban slučaj, jer nije osigurano funkcioniranje države, tako da bh. građanima nedostaje prava kontrola nad svojom sudbinom. Vjerujem da je status quo u BiH neodrživ i da će na kraju propasti, ali ja očekujem da će obrazac biti drugačiji od "arapskog proljeća".

Promjena režima

Mislite li da u BiH, zbog teške političke situacije, može biti velikih protesta, s obzirom na to da su neke stranke u BiH, koje nose hipoteku krize, poput SDA, vladajuće u ovoj zemlji više od 20 godina?

– Mislim da problemi u BiH nisu nastali zbog SDA, iako je ta stranka, naravno, u velikoj mjeri odgovorna za današnju situaciju. Problem je i s disfunkcionalnim ustavnim poretkom, uspostavljenim Dejtonskim sporazumom.Izborni pobjednik SDP nije donio značajne promjene u sistemu, osim što je nastala situacija da druge stranke mogu zamijeniti SDA, koja je imala najviše koristi od "plijena" na vlasti.

Dakle, ono što treba BiH nije toliko promjena režima ili demokratske promjene koliko promjene ustavnog poretka. Kako će se to dogoditi čista je špekulacija i ja sam oprezan s bilo kakvim predviđanjima. Moguće je da težnja Republike Srpske za neovisnost vremenom izazove reakcije kod Bošnjaka, koji će ih opravdano voditi do promjene postojećeg Dejtonskogi poretka.

Opasnost od islamista

– Revolucije u Egiptu i Tunisu otvorile su vrata islamističkim strankama da vlast preuzmu na demokratski način. Ipak, postoji opasnost ili da se ostaci starog poretka zadrže ili da novi autoritarni islamistički režimi zamijene stare.Dakle, za uspješnu tranziciju prema demokratiji u bilo kojoj od ovih zemalja nije ključan samo pad diktatora kao što su Ben Ali, Mubarak ili Gadafi. To je samo početak procesa. U nekim zemljama stari poredak će se boriti do samog kraja, a takva je situacija u Libiji – navodi Hoare. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku