hamburger-icon

Kliker.info

Britanska kompanija Adriatic Metals potvrdila : Kod Vareša otkrivena nova ležišta zlata i srebra na dubini od 72 metra

Britanska kompanija Adriatic Metals potvrdila : Kod Vareša otkrivena nova ležišta zlata i srebra na dubini od 72 metra

22 Januara
06:19 2019

Britanska kompanija Adriatic Metals objavila je informaciju da je pronašla impozantne količine plemenitih metala ispod površine tla kod Vareša.

Kako su naveli, istraživanjem je došlo do novih zapanjujućih rezultata. Tako su na dubini od 72 metra naišli na 18,3% cinka, 10,7% olova, zatim 2,5 grama zlata po toni zemlje, 211 grama srebra po toni zemlje, 2,5% bakra i 25% barita.

Kako prenosi thewest.com.au, saopćili su da ove količine otkrivaju veliki potencijal plemenitih metala skrivenih u utrobi zemlje u ovom dijelu BiH.

– U toku su i metalurške, geotehničke i hidro-geološke studije, koje će se uključiti u studiju određivanja opsega, primjenu dozvole za eksploataciju i na kraju studiju izvodljivosti – kaže se u saopćenju.

Izvršni direktor Adriatic Metals Geraint Harris rekao je: “Ove bušotine koje su danas objavljene nastavljaju da demonstriraju ne samo izuzetnu ocjenu, kontinuitet i debljinu mineralizacije kod Rupica, već i značajno poboljšanje našeg geološkog razumijevanja ove jedinstvene regije”.

“Naša pažnja početkom 2019. godine će biti usmjerena na proširenje zona visokog ranga na sjever i jugoistok, kao i na poboljšanje našeg razumijevanja sistema između sjevera Rupica i Juraševca-Brestića. U Rupici ćemo proglasiti prvu procjenu resursa u prvoj polovini ove godine”.

Osim lokaliteta Rupice, smatra se da bi plemenitim metalima također mogli biti bogati i rejoni Brestić, Juraševac, Borovac i Veovača.

Podijeli

Jedan komentar

  1. fojnica
    fojnica 06 Avgusta, 17:43

    ma daj.sve ce to novalic razjebat i njegova elita ukopnika bosne i hercegovine..idiota iz sda………..jedni pisu australska ,jedni britanska drugi korejska forma..pobogu…nece vares nosta imat koristi od toga kao i zadnjig 150 godina

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku