hamburger-icon

Kliker.info

Briselski Euractiv tvrdi : BiH do kraja sedmice dobija status kandidata za članstvo u EU

Briselski Euractiv tvrdi : BiH do kraja sedmice dobija status kandidata za članstvo u EU

12 Decembra
15:55 2022

Bosna i Hercegovina bi ove sedmice trebalo da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavio je briselski portal Euractiv. U nacrtu dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja, koji bi članice EU trebalo da potpištu ove sedmice, “preporučuje se davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini, uz potvrdu Evropskog vijeća”, s tim što se pred BiH stavljaju obaveze koje treba da ispuni, navodi portal.

Euractiv dodaje da “neki od glavnih protivnika takve odluke ipak neće stajati na putu BiH ka kandidatskom statusu”.

Evropska komisija je u oktobru preporučila dodjeljivanje statusa kandidata BiH, u sklopu godišnjeg izvještaja o napretku na evropskom putu, ali je priložila popis od osam reformskih prioriteta za koje je navela da će pomoći jačanju demokratije u zemlji.

To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i osnovna prava. Reformski prioriteti se odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila još 2019. godine i koje BiH treba da ispuni kako bi EU sa njom otvorila pregovore o pristupanju, dodaje se u tekstu. Zahtjev za članstvo u EU BiH je podnijela 2016. godine.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Evropsko vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na putu ka EU”, navodi se u nacrtu dokumenta, uz naglašavanje da BiH treba da ispuni prioritete koji su joj postavljeni.

Dugoročnim posmatračima, piše Euractiv, oktobarska preporuka Evropske komisije bila je iznenađenje, s ozbirom na ograničen napredak BiH u ovogodišnjem izvještaju, posebno u izbornim reformama.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi rekao je za Euractiv da je ideja da “BiH treba da dokaže da će učiniti stvari drugačijim”.

Prema nacrtu dokumenta, evropski ministri će “sa zabrinutošću primjetiti ukupni ograničeni napredak u reformama”, ali će naglasiti pozitivne korake koje je Sarajevo preduzelo u nekoliko oblasti. To se najviše odnosi na izmjene zakona o javnim nabavkama, upravljanje javnim finansijama, imenovanje četiri nedostajuće sudije u Ustavnom sudu Federacije BiH, ratifikaciju nekoliko sporazuma EU o istraživanju, civilnoj zaštiti i saradnji s Europolom.

“EU očekuje da se brzo uspostave funkcionalna zakonodavna tijela i vlade na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU”, navodi se u nacrtu dokumenta. Euractiv podsjeća i na koalicioni dogovor koji su postigle stranke u Federaciji BiH, otvarajući put za početak rada vlade i ispunjavajući jedan od uslova za približavanje zemlje kandidatskom statusu za članstvo u EU.

Upućeni izražavaju očekivanje da će sljedeći koraci biti formalnost. Odluku o dodjeljivanju statusa kandidata BiH u ponedjeljak bi trebalo da odobre ambasadori EU, u utorak ministri evropskih poslova, a na kraju i lideri EU na redovnom sastanku, kasnije ove sedmice.

Češka, predsedavajuća EU, kao i Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska, podržale su odluku, piše Euractiv.

Glavni protivnici proteklih sedmica, Francuska, Holandija i donekle Njemačka, smatrale su da bi dodjeljivanje statusa kandidata sada bila nezaslužena nagrada za odlazeće vlasti BiH, koje su učinile veoma malo da unaprijede eurointegracije.

Protivnici odluke su navodili da žele da vide konačan ishod parlamentarnih izbora 2. oktobra, propraćenih mnogim neregularnostima, sa funkcionalnom vladom, prije nego što se obavežu na perspektivu zemlje u EU.

Holandija se izdvojila kao članica sa najvećom skepsom, ali se čini da ni ona neće stati na put dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, piše Euractiv.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku