hamburger-icon

Kliker.info

Brisel donio odluku o imenovanju novog EUSR-a: Sorensen dolazi i ostaje četiri godine

Brisel donio odluku o imenovanju novog EUSR-a: Sorensen dolazi i ostaje četiri godine

07 Avgusta
07:17 2011

Danski diplomata Peter Sorensen, koji je nedavno imenovan za šefa Delegacije Evropske unije u Sarajevu, formalno je u Briselu imenovan i za specijalnog predstavnika EU (EUSR) za BiH, čime je ta funkcija odvojena od pozicije visokog predstavnika. Vijeće EU odluku je donijelo sredinom prošlog mjeseca, a Sorensen će tu funkciju preuzeti od Valentina Incka (Inzko), visokog predstavnika, od 1. septembra, kada se očekuje da i dođe u glavni grad BiH.

Baronesin zahtjev                                           Kako saznajemo, Sorensen je imenovan na mandat od čak četiri godine! Njegov odlazak moguć je ranije samo na izričit zahtjev baronese Ketrin Ešton (Catherine Ashton), visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost, kojoj će on biti direktno podređen. Ta činjenica, kako nam je rečeno, pokazuje ozbiljnost Brisela da sa Sorensenom dugoročno preuzme vodeću ulogu u okviru međunarodnog kontingenta u BiH. Odluka kojom se Sorensen imenuje, a koju je "Dnevni avaz" dobio na uvid, detaljno precizira široke ovlasti i obaveze tokom četverogodišnje misije. Ona uključuje i Sorensenovu obavezu da, između ostalog, vrši monitoring djelovanja vlasti, sarađuje s političkim strankama i u skladu s evropskim integracijama pomaže i procesu ustavnih promjena. Ono što je posebno značajno, a precizira se u odluci EU, jeste da će ostali ambasadori država članica "na terenu", odnosno u Sarajevu, biti obavezni pomagati Sorensenu u provođenju jedinstvene politike EU.

Jedan glas                                                         – Do sada smo često imali situaciju gdje pojedine ambasade, odnosno države, vode svoju politiku koja nije u skladu s principima dogovorenim u Briselu. Sada će Sorensen svojim autoritetom, ovlastima i snažnom podrškom biti u prilici da to objedini, kako bi EU u BiH govorila jednim, i to jakim glasom – pojašnjeno nam je iz dobro upućenog diplomatskog izvora. Prema dostupnim informacijama, iako je avgust mjesec odmora u institucijama EU, veoma je živo na planu popunjavanja Sorensenovog tima. Prema odluci, on ima pravo okupiti tim ljudi, od kojih će dio delegirati države članice, ali će dio saradnika on sam izabrati.

Budžet EUSR-a 3,7 miliona eura                      Sorensen će, kao EUSR, na raspolaganju imati dodatni godišnji budžet od 3.740.000 eura, koji će koristiti za djelovanje kao specijalni izaslanik, nezavisno od rada Delegacije EU, kojom će, također, rukovoditi. U odnosu na 2010. godinu, budžet EUSR-a povećan je za 40.000 eura. Prema ranijim finansijskim odlukama, većina ovog budžeta bit će potrošena na plaće i naknade uposlenih te na troškove ureda i publikacije. Riječ je o daleko najvećem budžetu u odnosu na ostale specijalne predstavnike EU u svijetu.  (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku