hamburger-icon

Kliker.info

Bright pred Kongresom otkrio da je Bijela kuća nespremna dočekala pandemiju : ‘Bez boljeg planiranja, 2020. bi mogla biti najmračnija zima u modernoj istoriji Amerike’

Bright pred Kongresom otkrio da je Bijela kuća nespremna dočekala pandemiju : ‘Bez boljeg planiranja, 2020. bi mogla biti najmračnija zima u modernoj istoriji Amerike’

15 Maja
05:24 2020

Dr. Rick Bright, zviždač američkog Ministarstva zdravlja i socijalne  zaštite  ispričao je vlastima SAD-a o točnom trenutku u kojem mu je postalo jasno da je američki odgovor na krizu uzrokovanu koronavirusom osuđen na propast.

Tokom svojeg svjedočenja pred pododborom za zdravstvo, Bright se prisjetio razgovora s Mikeom Bowenom, proizvođačem kirurških maski iz Teksasa.

‘Nikad neću zaboraviti e-mail poruke koje sam dobio od Mikea Bowena, u kojima piše da je naš dobavljač maski potpuno desetkovan. Rekao je: ‘U dubokom smo s**nju, cijeli svijet je, i trebamo djelovati. A ja sam to rekao onima na najvišim pozicijama u Ministarstvu zdravlja, no nisam dobio nikakav odgovor’, rekao je Bright, a piše Daily Mail.

‘Od tog trenutka sam znao da će naši zdravstveni radnici biti u krizi jer ne poduzimamo mjere. Već smo bili u problemima, to je bila naša zadnja prilika da uključimo tu proizvodnju kako bismo spasili živote naših zdravstvenih radnika, a nismo ništa učinili’, rekao je Bright.

Odmah nakon njega je pred istim odborom svjedočio i Bowen, koji je potvrdio tu priču.

‘U e-mailu Ricku Brightu sam napisao da mislim da smo u nevolji. Imamo te strojeve, bilo bi skupo i teško pokrenuti ih, no ponudio sam da to ipak učinim’, rekao je Bowen.

Bright je u četvrtka svjedočio o svojoj smjeni, za koju vjeruje da je politički motivirana. U svojem je svjedočenju rekao i da vladin spor odgovor na koronavirus dovodi brojne ljudske živote u opasnost.

‘Bez boljeg planiranja, 2020. bi mogla biti najmračnija zima u modernoj povijesti. Još uvijek nemamo standardni, centralizirani, koordinirani plan kojim ćemo odgovoriti na ovu krizu’, pojasnio je i dodao da strahuje od miješanja slučajeva gripe i Covida-19, što bi na jesen moglo dovesti do urušavanja američkog zdravstvenog sistema . Upozorio je i da vrijeme ističe jer se virus još uvijek posvuda širi.

‘Ljudi postaju nestrpljivi i ne žele ostati kod kuće. Moramo donositi ključne odluke’, rekao je Bright na Capitol Hillu.

Bright je rekao i da bi politički vođe morali biti primjer ljudima: nositi maske, prati ruke i održavati socijalnu distancu.

Trump se, primjerice, odbio fotografirati s maskom rekavši da bi izgledao smiješno i poslao pogrešnu poruku, kao i da se boji da bi te fotografije politički protivnici koristili u napadu na njega.

‘Naš se prozor mogućnosti zatvara. Ako ne uspijemo razviti nacionalni koordinirani odgovor utemeljen na nauci , bojim se da će se pandemija znatno pogoršati i produljiti te uzrokovati ogroman broj zaraženih i smrtnih slučajeva.

Trebaju nam jasne i jednostavne poruke koje će nas naučiti kako nositi zaštitnu masku, kada i kako sigurno izaći van i kako se vratiti na posao ili u školu. Virus je tu, posvuda je. Moramo ga pronaći, izolirati i zaustaviti njegovo širenje. Trebamo testove koji su tačni, brzi, jednostavni za korištenje, povoljni i dostupni svima koji ih trebaju’, rekao je Bright.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao ga je nesretnom i nezadovoljnom osobom.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku