hamburger-icon

Kliker.info

Branimir Glavaš iz Hrvatske pobjegao u Ljubuški (VIDEO)

Branimir Glavaš iz Hrvatske pobjegao u Ljubuški (VIDEO)

08 Maja
20:20 2009

Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu, nalazi se, doznaje iz pouzdanih izvora Večernji list, u Bosni i Hercegovini! Prema izvorima iz BiH, Ivan Drmić, bivši saborski zastupnik HDSSB-a, Glavaša je dovezao u svoje selo Grabovicu pokraj Tomislavgrada. Izvor blizak policiji Zapadnohercegovačke županije tvrdi da je Glavaš izvadio državljanstvo BiH s adresom u općini Ljubuški. Glavašev dolazak u policiji nisu registrirali. Doznaje se da bi Glavaš mogao biti kod bratića jer su njegovi iz toga kraja iako je Glavaš rođen u Osijeku. Glavaš potječe iz hercegovačkog sela Drinovaca pokraj Gruda gdje se rijetko pojavljivao. Ne namjerava se predati i dragovoljno otići na služenje zatvorske kazne, doznajemo u krugovima bliskim njemu. – Ako ga država želi spremiti iza rešetaka, policija će ga morati pronaći i uhititi – kažu nam upućeni. To, dakle, znači da se Glavaš odlučio na bijeg. Na to se odlučio, kaže, kad je dobio informacije da će mu biti izrečena kazna zatvora veća od pet godina.

 Naime, da je osuđen na zatvorsku kaznu kraću od pet godina, pravomoćnost presude čekao bi na slobodi. Moglo se doznati da je odlučan u naumu da ostane na slobodi. Međutim, formalno, Glavaš je i dalje slobodan sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o skidanju imuniteta, a nakon toga izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ne odredi pritvor. Tek nakon toga, ako ga policija ne bude uspjela pronaći i odvesti u pritvor, moći će se reći da je u bijegu. Osuđen je nepravomoćno na deset godina zatvora, što je spojena kazna od 5 godina za slučaj “garaža” i 8 godina za slučaj “selotejp”. No, presudu koju je izrekao sudac Željko Horvatović Glavaš nije čuo jer se na suđenju nije pojavio, kao ni njegova nekadašnja tajnica Gordana Getoš Magdić. Ona je osuđena na 7 godina zatvora, a zapovjednik Samostalne uskočke satnije Ivica Krnjak na 8 godina. Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, koji su sudjelovali u izvršavanju Glavaševih naredbi, osuđeni su svaki na pet godina zatvora. Sudac Željko Horvatović rekao je da otklanja bilo kakvu političku konotaciju vezanu uz taj proces jer je glavna rasprava vođena punih 18 mjeseci i izvedeni su brojni dokazi. – Dokazi su nedvojbeno potvrdili da je Branimir Glavaš imao veliku i važnu ulogu u obrani Osijeka od oružanih napada, ali i da je počinio kaznena djela – rekao je sudac koji je Glavaševu ulogu u obrani Osijeka uzeo kao olakotnu okolnost.

Glavaš je nepravomoćno osuđen za oba slučaja, “garažu” i “selotejp”. U slučaju “garaža” osuđen je na pet godina zatvora jer je znao da njemu podređeni pripadnici neovlašteno lišavaju slobode i zlostavljaju civile. U slučaju “selotejp” osuđen je jer je zapovjedio da Ivica Krnjak i Gordana Getoš-Magdić liše slobode, zatvore, zlostavljaju i usmrćuju civile. Provodili su to pripadnici tajne skupine, a na teret im se stavlja smrt Branka Lovrića, Alije Šabanovića, dr. Milutina Kutlića, Svetislava Vukajlovića, Bogdana Počuče i nepoznate žene. Smrt Jovana Grubića koju navodi optužnica izostavljena je jer je ubijen tupim predmetom, što je drukčiji modus operandi od ostalih, koji su ustrijeljeni. Izostavljena je i smrt Đorđa Petkovića za kojega je optužnica tvrdila da je bio u garaži i otad mu se gubi svaki trag, no sud tvrdi da nije nedvojbeno dokazano da je to bio on i tada se priklanja onome što je za optuženoga povoljnije.

Dojava iz vrha                   – Znali smo za presudu, javljeno nam je iz kruga Sanaderovih suradnika da premijer ultimativno zahtijeva od suca Horvatovića višegodišnju robiju. To je bio razlog što je najuže vodstvo HDSSB-a donijelo odluku da se general Branimir Glavaš skloni na sigurno – rekao je Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a. – Svaka diktatura ima svoj kraj, imat će uskoro i Sanaderova – zaključio je Šišljagić. – Od samog početka nismo vjerovali u ovaj sud, pa tako ne vjerujem ni sada. I ja znam tko je bio moj otac ‘91. Znam da je bio heroj, da je obranio Hrvatsku. Znam da to vjeruje i Ivo Sanader i nadam se da će mu uskoro suditi narod – kazao je prestrašen i u šoku Glavašev sin Filip.   (Kliker.info-Večernji list)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku