hamburger-icon

Kliker.info

Brammertz: Vjerujem da ćemo uspjeti osuditi Karadžića/Prvo pojavljivanje pred sudijama u četvrtak

Brammertz: Vjerujem da ćemo uspjeti osuditi Karadžića/Prvo pojavljivanje pred sudijama u četvrtak

30 Jula
15:18 2008

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz obratio se danas točno u podne okupljenim novinarima u prostorijama Haaškoga suda te odmah na početku pohvalio Srbiju rekavši da su zasluge uhićenja Radovana Karadžića samo njene. Dodao je da početkom augusta dolazi u Beograd. – Vrlo je važno uhititi Ratka Mladića, ali i Gorana Hadžića, te donijeti presudu Karadžiću jer bez toga mandat Haaškog suda nije gotov, rekao je Brammertz. – Uhićenje Karadžića važno je za žrtve koje su na to predugo čekale. Važno je i zbog međunarodne pravde jer pokazuje da nema alternative uhićenju ratnih zločinaca, kao i da ne postoji sigurno utočište za bjegunce. Kazao je kako tužiteljstvo sada preispituje optužnicu te taj navod pojasnio rekavši kako je sud naučio na svojim greškama sa suđenja Šesešlju i Miloševiću koji su se branili sami i time "razvodnili suđenje". – Da bi se ubrzalo suđenje koristit će se materijali, dokazi, činjenice i izjave svjedoka iz postojećih procesa za zločine za koje se tereti Radovan Karadžić. Unatoč tome, ne očekujemo kratko suđenje jer je riječ o kompliciranom procesu. Očekujem da ćemo uspjeti osuditi Karadžića, zaključio je Brammertz. Tužiteljstvo sada preispituje optužnicu, ali će ostati pri namjeri da dokaže krivnju Karadžića za sve bitne elemente, odnosno za etničko čišćenje, teroriziranje Sarajeva, genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika mirovnih snaga za taoce. Upitan o mogućnosti spajanja tog predmeta s nekim od onih koji se sada vode pred Haškim sudom, Brammertz je isključio takvu mogućnost, no kazao je da je u slučaju uhićenja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića spajanje ta dva predmeta "ozbiljna mogućnost". Na pitanje kako će izbjeći opasnost od predugog i opsežnog suđenja, kao u slučaju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića kada je suđenje prekinuto zbog smrti optuženog, Brammertz je kazao kako će nastojati biti efikasan mjerama poput uvođenja pisanih iskaza svjedoka ili traženjem da se prihvate već presuđene činjenice.

Karadžić pred sudom u četvrtak
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić prvi puta će se pojaviti pred Haaškim sudom u četvrtak u 16,00 sati kako bi se izjasnio o krivnji, objavio je Haaški sud. Karadžićevi branitelji u Beogradu su proteklih dana najavili da se Karadžić namjerava braniti sam pred Haaškim sudom i da će iskoristiti mogućnost da odgodi izjašnjavanje o krivnji. Ukoliko se optuženik ne želi izjasniti o krivnji na prvom pojavljivanju pravila Haaškog suda omogućavaju mu da to učini u idućih 30 dana. U slučaju da to ne učini, nakon isteka toga roka sud evidentira u njegovo ime da se izjasnio da nije kriv.

Radovan Karadžić u pritvoru Haaškoga suda
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u srijedu je potvrdio da je haaški optuženik Radovan Karadžić u pritvoru ICTY-a. "Radovan Karadžić danas je prebačen u pritvor suda nakon što je bio u bijegu više od 13 godina", navodi se u priopćenju objavljenom odmah nakon njegovog dolaska u pritvor. Haaški sud dodaje da će se termin Karadžićevog prvog pojavljivanja pred sudom utvrditi naknadno. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid u Bosni i Hercegovini, uključivši pokolj u Srebrenici te za teroriziranje Sarajeva i brojne logore, nakon 13 godina bijega u srijedu ujutro stigao je u pritvor Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Zrakoplov kojim je izručen iz Srbije sletio je u rotterdamsku zračnu luku oko pola sedam ujutro. Nakon toga u zgradu zatvora Haaškog suda u Scheveningenu stigla su dva kombija sa zatamnjenim staklima i jedan helikopter pa nije jasno kojim je prijevoznim sredstvom Karadžić prebačen u pritvor. Karadžić je u srijedu nešto prije 4,00 ujutro odveden iz beogradskog pritvora u zračnu luku odakle je prebačen u Nizozemsku. Odluku o njegovu izručenju potpisala je srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović. Karadžić je prema srbijanskom Nacionalnom savjetu za sigurnost uhićen u ponedeljak, 21. srpnja u Beogradu gdje se skrivao pod lažnim identitetom alternativnog iscjelitelja Dragana Davida Dabića. Njegov braniteljski tim, koji tvrdi da je Karadžić uhićen tri dana ranije i držan na tajnoj lokaciji, pokušao je odgoditi izručenje skrivanjem informacije o eventualnom podnošenju žalbe na odluku o izručenju tvrdeći da sud mora čekati na dostavu žalbe koja je mogla biti upućena i iz inozemstva. Po dolasku u pritvor Karadžić će proći postupak utvrđivanja identiteta, bit će mu predana optužnica i obavit će se liječnički pregled. Haaški sud zakazat će termin njegova prvog pojavljivanja radi izjašnjavanja o krivnji. Prema dosadašnjoj praksi to će se ročište održati unutar dana ili dva od dolaska u pritvor. Njegovi branitelji već su najavili da će Karadžić iskoristiti procesnu mogućnost da se ne izjasni o krivnji odmah na prvom pojavljivanju pred sudom nego u idućih 30 dana. Karadžić će, prema najavama njegovih branitelja, tražiti da se u Haagu brani sam.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku