hamburger-icon

Kliker.info

Božić na granici : Još jedno dijete iz Gvatemale umrlo u imigracionom pritvoru (Video)

Božić na granici : Još jedno dijete iz Gvatemale umrlo u imigracionom pritvoru (Video)

Decembar 26
05:03 2018

Osmogodišnji dječak iz Gvatemale umro je u pritvornom centru američke vlade, potvrdile su imigracione vlasti. To je drugi put ovog mjeseca da je umrlo dijete pritvorenih imigranata, poslije nedavne smrti djevojčice iz iste zemlje. Američka carinska i granična služba saopštila je da je dječak preminuo malo poslije ponoći.

Kako javlja Glas amerike u ponedjeljak je pokazao znake bolesti i zajedno sa ocem je prebačen u bolnicu u Alamogordu u Novom Meksiku . Tu mu je dijagnostikovana prehlada sa visokom tempreaturom, propisan mu je antibiotik i pušten je ponedjeljak popodne.

Dječak se iste večeri vratio u bolnicu sa mučninom i povraćanjem i preminuo samo nekoliko sati kasnije, saopštila je granična služba. Agencija navodi da uzrok smrti dječaka nije još utvrđen i da su obavješteni generalni inspektor Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost i vlada Gvatemale.

Portparol granične policije saopštio je da će uskoro biti objavljeno više detalja. Sedmogodišnja djevojčica iz Gvatemale je umrla ranije ovog mjeseca nakon što su je uhapsili agenti na granici. Tijelo preminule
Jakelin Caal vraćeno je porodici u selu u Gvatemali.

Jakelin je umrla početkom decembra dok je bila u pritvoru granične službe, nakon što je ušla u SAD sa svojim ocem. Oni su putovali u karavanu migranata iz Centralne Amerike. 

Mali, bijeli kovčeg sa tijelom Jakelin Call stigao je na aerodrom u Gvatemala Cityju u nedjelju i putovao 354 kilometra do njenog siromašnog sela. Na kovčegu je bila rukom pisana poruka Jimija Moralesa, predsjednika Gvatemale – “Tražimo poslove, struju, vodu, puteve… da ne bismo morali da emigriramo.”

Otac devojčice, Neri Call ušao je u SAD u nadi da će naći posao pošto poslova nema u Gvatemali.

Još nije jasno kako se Jakelin razboljela. Po svemu sudeći, bila je dobro kada su je agenti uhapsili sa ocem i drugim migrantima kada su prešli američku granicu. Razboljela se tokom vožnje autobusom do policijske stanice u koju je stigla sa groznicom od 41 stepena. Hitno je prebačena u bolnicu u El Pasu u Teksasu gde je preminula poslie dva dana. Američki agenti kažu da je djevojčica bila gladna i dehidrirana prije nego što je prešla granicu.

Kritičari američke imigracione politike kažu da je smrt Jacelin primjer kakav tretman mogu da očekuju kada pređu američku granicu. Predsjednik Trump kaže da su svi imigranti dobrodošli u SAD, ali da moraju da u zemlju uđu legalno.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *