hamburger-icon

Kliker.info

Bosansko-Američko Udruženje Profesionalaca : Godišnji forum u Phoenixu posvećen građanskom  angažmanu  i angažmanu zajednice !

Bosansko-Američko Udruženje Profesionalaca : Godišnji forum u Phoenixu posvećen građanskom  angažmanu  i angažmanu zajednice !

Novembar 09
06:34 2017

Slijedeći primjer i san svojih roditelja, starijih sestara, braće i  prijatelja,  grupa mladih , pametnih i obrazovanih Bosanaca i Hercegovaca okupljenih u i oko neprofitne organizacije BAPA  (Bosansko-Američko Udruženje Profesionalaca)  organizovala je ovih dana u  Phoenixu svoj četvrti godišnji forum posvećen građanskom  angažmanu  i angažmanu zajednice , čime su još jednom pokazali da postaju naša  svojevrsna juniorska reprezentacija znanja na području Sjeverne Amerike.

Prema riječima predsjednice BAPA-e Kanite Lipjankić iz Salt Lake Cityja , ovakvi forumi , malo po malo postaju več tradicionalni. Prve godine forum je, kaže,sa lokalnom bibliotekom ugostio bosansko-američke pisci koji su učestvovali na Jutah Festivalu Knjige u Salt Lake City-u.  Naredne godine BAPA se  pridružila Bosana fondaciji u Los Angelesu, dok je  fokus trećeg foruma  bilo umrežavanje, mentoring i obrazovanje među najvećom bh. zajednici zajednici u diaspori u St. Louis-u.

Nakon formalnih  obraćanja u Phoenixu,  nastavlja predsjednica Kanita,  ove godine su po prvi put stipendisti BAPA-e imali priliku direkto pred publikom demonstrirati  svoj rad i angažman . Azra Osmančević, Ena Barišić i Bajram Metjahić su  jednostavno rečeno oduševili publiku svojim prezentacijama.

Na temu koji je tvoj stih, oni su  opisali kako doprinose svojoj zajednici danas, i kako to planiraju nastaviti u budućnosti.

Azra Osmančević je prestavila pregled literature na temu mentalno zdravlje u Bosanko-američkoj zajednici, koji će biti dio njenog magistarskog rada na univerzitetu Južna Dakota. Azra je započela doktorski program ove jeseni, preselivši se iz Iowa-e. Ena Barišić je priredila prezentaciju na temi identitet u Bosanko-američkoj zajednici. Ena ubrzo diplomira na odijelu političkih nauka na univerzitetu Florida, i seli se u New York gdje počinje raditi kao nastavnik.

Bajram Metjahić je prva godina fakulteta na Carengie Mellon univerzitetu u Pittsburgh, gdje studira statistiku i biološke nauke. Bajram je priredio prezentaciju na temu, zahtjevi sahranjivanja i kako mnoge zajednice nailaze na otpore lokalnih vlasti kada  žele da osnuju svoja  mezarja.

Poslije studentskih prezentacija, Ida Seferroche (Chicago ), opisala je vlastiti primjer  , kao put jedne aktivistkinje. Njen građanski angažman između ostalog uključuje osnivanje Bosanko-hercegovačke diaspora konferencije.

Chris Mathieu (Minneapolis) je opisao njegov put građanskog angažmana kada se je počeo zalagati za Bosnu i Hercegovinu još od samog početka rata. I dan danas je aktivan.

Amanda Hukanović (Boston) je prisutne uvela u svijet internacionalnog angažmana. Godine kada BiH zatekle teške poplave, Amanda je studirala u Parizu, daleko od svoje lokalne zajednice. Ipak su te mreže jače nego daljina, pa je uz angažman prijatelja i organizacija iz Boston uspjela dostaviti pomoć za  nekoliko porodica.

Večernji program je počeo sa Marinom Riđić, novinarkom sa Al Jazeera Balkans. Naša zajednica tako rijetko ima priliku čuti govor koji inpiriše i koji može da postane katalizator promjena, i to sve na našem jeziku.

Dr. Esad Boškailo je kao završni govornik naglasio važnost življenja u sadašnjosti i budućnosti. Prošlost se zaboraviti ne smije i ne može, ali nam fokus u životu treba biti danas i sutra. Istakao je također i činjenicu da rad u zajednici  upotpunjujeje indentitet i svojim radom pomažemo da budemo bolji, da naša zajednica bude naprednija a samim tim i cijelo čovječanstvo.

Uputio je i poruku da su Bosanci i Hercegovci  u Americi  dužni da se uključe u aktivni društveno politički život kao u SAD , tako i u matičnoj domovini, a svoje obraćanje je završio pozivom da članovi BAPA-e prisustvuju narednoj godišnjoj skupštini Bosanskohecegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences – BHAAAS)  koja će se održati u oktobru u Jacksonville-u na  Floridi.

Naravno ni ovaj forum ne bi mogao biti uspješan bez lokalnog sponsora Sabine Smailbegović sa Realty ONE Group, bez članova upravnog odbora, Amre Ferhatbegović (Salt Lake City), Azre Jakupović (Toronto), Dr. Jasmine Jusić (Phoenix), Jasmine Vajzović (Chicago), Kanite Lipjankić (Salt Lake City), Mersihe Cerić (Grand Rapids) i Nine Pržulja  (St. Louis), te članova lokalnog organizacionog komiteta Amela Gračanin-Hadžimehmedagića i  i Jasne Pečenković.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *