hamburger-icon

Kliker.info

Bosanska pamet : Amerikanci žele automobil na vodu Kozlice i Hodžića

Bosanska pamet : Amerikanci žele automobil na vodu Kozlice i Hodžića

20 Februara
07:50 2011

Mladići iz Unsko-sanskog koledža nedavno su zadivili domaću javnost sa svojim projektom automobila na hidrogenski pogon, osvojili su zlatne medalje na «Bosna Sema» izumiteljskoj olimpijadi, upravo su pozvani u Sjedinjene Američke Države da predstave svoj projekt, ali kako to kod nas biva, nemaju novca za putovanje.Kvalificirali smo se u finale svjetske olimpijade naučnih projekata pod nazivom «I-Sweeep« koja će se održati u Hjustonu. Tu će mladi naučnici iz cijelog svijeta rješavati najveće tehničke probleme današnjice, prezentacijom svojih projekata i prezentacije njihove primjene u svakodnevnom životu. Prošle godine predstavljeno je 470 projekata, 70 zemalja, a ove godine se očekuje se još više učesnika- tvrdi Aldin Hodžić, koautor projekta.

 On zajedno sa Dževadom Kozlicom stoji iza izuma «Hydrogen Fuel Cell Car» Automo na hidrogenski pogon sa kojim su 5. januara u Sarajevu osvojili zlatne medalje i novčanu nagradu od 300 maraka za prvo mjesto u kategoriji «Energija», ali sa tim novcem ne mogu daleko. Dosadašnje troškove na izradi našeg projekta snosili su isključivo naši roditelji. Troškove boravka u SAD bi snosili organizatori, međutim, potreban nam je novac za dogradnju makete auta,  za dvije avionske karte i promotivni materijal. Imamo veliku želju da odemo, ali ni naši roditelji nisu pri novcu, zbog toga pozivamo sponzore da nam se jave- kazao nam je Dževad Kozlica. Mladići obećavaju da će sponzorsku firmu dobro predstavljati, promovisati u svojim materijalima u domovini i u Americi, a potrebno im je tek 3.000 dolara za put, i nešto novca kako bi svoj projekt kvalitetno promovisali.

Pogon na hidrogen                                        Automobil koji bi umjesto nafte koristio hidrogen kao pogonsko gorivo mogao biti budućnost automobilske industrije, kažu mladi inovatori. Oni objašnjavaju kako bi se u gas stanici, pomoću specijalnih uređaja, voda uz pomoć sunčeve energije rastvarala na njene osnovne komponente, kisik i hidrogen, koji bi se potom iz posebnih cijevi prebacivao u rezervoar automobila. Potom bi se hidrogen pomoću specijalnih ćelija pretvarao u električnu energiju i pokretao vozilo. Ovakav automobil se izgledom ne bi mnogo razlikovao od današnjih, ali bi njegova unutrašnja struktura bila potpuno drugačija. Sem toga, radilo bi se o ekološki potpuno čistim vozilima koja ne ispuštaju otrovne komponente, niti zagađuju okolinu – kaže Kozlica, dodajući kako su funkcionisanje projekta pokazali pomoću svojih maketa. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku