hamburger-icon

Kliker.info

Bosanska dijaspora u Americi osudila izjave Tomislava Nikolića

Bosanska dijaspora u Americi osudila izjave Tomislava Nikolića

05 Juna
18:21 2012

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), zajedno sa Institutom za Istraživanje Genocida u Kanadi, i Savjetodavnim Vijećem za Bosnu i Hercegovinu (ACBH), osuđuju nedavne izjave novog predsjednika Srbije i radikalnog desničara Tomislava Nikolića, kojim on otvoreno negira genocid koji se dogodio u Bosni i Hercegovini (BiH). Predsjednik Nikolić je saveznik bivšeg srbijanskog predsjednika i haškog optuženika Slobodana Miloševica, i nasljednik Vojislava Šešelja, bivšeg vođe četničkog pokreta u Srbiji koji trenutno zatvoren u Hagu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.  Nikolić je pobjedio na predsjedničkim izborima u Srbiji uz obećanje da će riješiti ekonomske probleme u Srbiji i da neće promijeniti put Srbije za integracije u Europsku Uniju. Međutim, nesumnjivo je da njegovo negiranje genocida u Srebrenici i prozivanje Vukovara „srpskim gradom“ jasno definiše namjerenu politiku Nikolića prema BiH, Hrvatskoj, i EU.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu i Međunarodni sud pravde (ICJ) su presudili da se dogodio genocid u Srebrenici, ali iu drugim dijelovima Bosne. Negiranje genocida u BiH i cinjenice da je Srbila izvrsila agresiju protiv svojih susjeda neće dovesti do pomirenja i dugotrajnog mira u regiji.  Navedene izjave predsjednika Srbije Nikolića su u skladu ciljane politike srbijanskog političkog i akademskog vodstva  da prikriju istinu o ulozi Srbije tijekom Drugog svjetskog rata i  njezine uloge u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku tokom 90ih.  Srbija i dalje prikriva sistematski genocid koji su Srbi počinili nad nekoliko naroda, uključujući genocide nad Bošnjacima, Jevrejima, i Hrvatima te otvoreno odobravaju fašističku ideologiju koja je utjelovljena u u četničkom pokretu.  

 Ovaj pokret  je sastavljen od srpskih fašističkih i ultranacionalističkih vojnih organizacija koji su  surađivali  s nacistima protiv jugoslovenskiih  partizana i vodili genocidnu kampanju protiv nesrpskog stanovništva u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Pod Mihajlovićevim zapovjedništvom, četnici su su počinili užasne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i nad bošnjačkim, hrvatskim, i jevrejskim civilima u Srbiji i Bosni i  Hercegovini.Izabrani politički put Srbije je upozorenje svim zemljama Zapada koje su izgrađene na principima demokracije i vladavine prava.  Neće biti mira i pomirenja na Balkanu niti napretka ka boljoj budućnosti sve dok Srbija bezuslovno ne prihvati punu odgovornost za genocid i ratne zločine,i plati obeštećenje za agresiju na BiH. Pozivamo vladu Bosne i Hercegovine da pošalje službenu opomenu vladi Srbije  i suspendira sve diplomatske odnose sa Srbijom dok ne izdaju službeno izvinjenje bosnjačkom narodu.
Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada
Mr. Ajla Delkić
Izvršni Direktor, Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku