hamburger-icon

Kliker.info

Bosanke osvajaju Evropu : I Tuzlanka Alma Zadić u austrijskom parlamentu

Bosanke osvajaju Evropu : I Tuzlanka Alma Zadić u austrijskom parlamentu

Oktobar 16
15:19 2017

Alma Zadić, koja je rođena u Tuzli, prva je Bosanka koja se izborila za zastupničko mjesto u Austrijskom parlamentu.

Kako pišu austrijski mediji, ona je sakupila dovoljan broj glasova za zastupničko mjesto, a nalazi se na listi političara Peter Pilza, jednog od osnivača austrijske stranke Zeleni, koji je u međuvremenu napustio ovu stranku.

Zadić je advokatica, a u timu Petera Pilza zadužena je za pitanja integracija i zalaže se za formiranje posebnog ministarstva za pitanja integracija, što bi značajno doprinijelo otklanjanju mnogih anomalija i poteškoća u tim oblastima.

Ona je sa deset godina došla u Beč, kako kaže, iz ličnog iskustva joj je naročito važno da djeci i učenicima proširi pomoć za učenje njemačkog jezika.

“Austrija se trenutno nalazi na jednoj raskrsnici; strah od izbjeglica i migranata se širi, a to desne partije u Austriji kao što su FPÖ ili ÖVP, koriste kako bi ubrali jeftine političke poene. Ako Austrija nastavi ovim putem biće potrebno da se kao društvo borimo protiv diskriminacije. To je bio i razlog zašto sam odlučila da napustim međunarodnu advokatsku kancelariju i krenula u politiku”, kazala je Zadić.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *