hamburger-icon

Kliker.info

Bosanci kupuju zalihe brašna

Bosanci kupuju zalihe brašna

10 Februara
07:00 2011

Prema ocjeni marketa i tržnih centara u BiH, od početka godine bilježi se porast potražnje za brašnom.

Razlog tome su upozorenja predstavnika pekarske industrije da će nastupiti nestašica brašna, ali i povećanje cijena hljeba, pa se mnogi građani odlučuju da ga sami prave. No, trgovci ističu da su najave o nestašici neutemeljene.

Iste cijene

U "Interexu" u Sarajevu navode da su i oni primijetili povećanu prodaju ove namirnice, ali navode da nestašice nema niti će je biti.

 – Cijene za sada ostaju nepromijenjene, jer prodajemo stare zalihe, ali ako budemo kupovali nove količine po višim cijenama, vjerovatno ćemo morati korigovati cijenu. No, trudit ćemo se da snizimo našu maržu kako bi cijene brašna ostale povoljne – navode u "Interexu".

Sličnog su stava i u sarajevskom "Drvoprometu". Oni dodaju da je primjetno značajno povećanje prodaje velikih pakovanja brašna od 25 kilograma.

U banjalučkom "Delta Maxiju" ističu da ne mogu precizno procijeniti za koliko je rasla potražnja, ali dodaju kako je očito da su građani u nekoj vrsti panike zbog stalnih poskupljenja brašna i najava o novoj promjeni cijene.

Savjeti kupcima

U Pokretu potrošača RS smatraju da je cjelokupna klima na tržištu stvorila strah kod određenog broja potrošača, koji se nadaju da će kupovinom zaliha napraviti uštede u nekom periodu.

 – To nije dobro i nikako to ne bih savjetovao kupcima. Nemoguće je napraviti zalihe na duže staze, jer su to prehrambeni proizvodi s kratkim rokom trajanja – kaže Dragovan Petrović, sekretar Pokreta.
 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku