hamburger-icon

Kliker.info

Boris Tadić : Srbija treba da se ponaša krektno prema susjedima

Boris Tadić : Srbija treba da se ponaša krektno prema susjedima

16 Juna
14:52 2011

 Srbijanski predsjednik Boris Tadić se u emisiji "Svedok" RTS-a govoreći o Bosni i Hercegovini distancirao od politike Slobodana Miloševića iz 90-ih godina. Srbija traži od Srba u BiH da budu lojalni građani te države. Gostujući u emisiji “Svedok” na RTS-u, predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da niti slijedi Miloševićevu politiku, niti mu pada na pamet da uvuče Srbiju u takvu avanturu. Za sve međunarodne sagovornike Tadić ima jednostavan odgovor, a to je da Srbija danas ne vodi politiku 90-ih godina, niti nameće rješenja bilo kome u regionu. "Srbija nema namjeru da nameće riješenja ni drugim državama, niti srpskoj etničkoj zajednici koja živi u BiH.

 Srbi u BiH imaju svoje legitimne predstavnike, koji odlučuju o njihovoj budućnosti i bore se za svoja prava, a mi jedino možemo da pomognemo u tom dijalogu, mi tragamo za riješenjima", naglasio je Tadić.Predsjednik je ponovio da Srbija želi pomoći BiH kao što treba da pomogne čitav svijet. To međutim nije jednostavno: “Danas čitav svijet nema rješenja za iskušenja sa kojima se suočava BiH da bi bila funkcionalnija, efikasnija država i da bi postigla veći ekonomski napredak i približila se evropskim integracijama”.

Beograd ne želi diktirati               Tadić je ponovio da Srbija ima legitimna prava da štiti prava vlastitog naroda iz domena kulture i očuvanja vlastitog identiteta na prostoru na kojem žive u svim susjednim državama, isto kao što Srbija dopušta pravo svim regionalnim državama po pitanju njihovih etničkih zajednica u Srbiji."Ko god misli da ću ja, kao predsjednik Srbije sada otići u RS i reći, kao što je bilo 90-ih godina: `Vi treba da uradite to-to i to`, on se veoma prevario. Srbija nijednog trenutka ne želi, jer bi to bilo apsolutno pogubna politika, da ugrožava teritorijalni integritet bilo koje druge države i da se miješa u unutrašnja pitanja tih država. Srbija traži od svojih sunarodnika da budu lojalni građani tih država", naglašava Tadić.On smatra da Srbija mora da ima potpuno drugačiju politiku od politike 90-ih, pa čak da napravi politički iskorak u odnosu na čitav 20. vijek. “Kada je u pitanju BiH, želimo da političke pobjede u Srbiji budu pobjede i za Srbe i za Hrvate i za Bošnjake u BiH”, kazao je Tadić i dodao: “Srbija treba da se ponaša krektno prema susjedima, jer samo tako može da brani svoje legitimne nacionalne interese u regionu gdje živi srpski narod." (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku