hamburger-icon

Kliker.info

Blažo Stevović : Karadžić je srpski narod zavio u crno, a ponaša se kao estradna zvijezda

Blažo Stevović : Karadžić je srpski narod zavio u crno, a ponaša se kao estradna zvijezda

25 Oktobra
16:25 2012

Haški optuženik Radovan Karadžić tražio je da se Haris Silajdžić, Hasan Čengić, Ejup Ganić i još neki akteri događaja sa početka agresije na BiH sastanu s njegovim advokatom, odnosno da se pojave u Haškom tribunalu kao svjedoci njegove odbrane.Ova vijest za mnoge je nepojmljiva jer vrijeđa žrtve Karadžićeve agresije. Također, mnogi se pitaju do kada će Haški tribunal dopuštati i tolerirati "cirkus u režiji Radovana Karadžića". Član Predsjedništva Republike BiH, političar i novinar Stjepan Kljuić je kazao da je i ovo jedan od dokaza da je "Karadžić bolestan čovjek".

– Karadžić nikako da shvati da je on optuženik protiv kojeg postoje vrlo jaki argumenti. Nažalost, on iskorištava mogućnosti haškog procesa i odugovlači suđenje, pravi komediju od čitavog procesa. Mislim da tužioci u Hagu nisu bili dovoljno efikasni, odnosno, da su išli u širinu – kazao je Kljuić. Sve ovo, dodao je, rezultiralo je reduciranjem optužbe. – Naravno, Karadžićeve zahtjeve ne treba shvatati ozbiljno jer on čini sve da bi produžio proces, izvrgnuo ruglu Tribunal te na jedan teatarski način zaobišao suštinu procesa – istakao je. Profesor Senadin Lavić ovaj Karadžićev potez ocjenjuje kao "vrhunac cinizma zločinca". – Ni poslije onakvog zločina on nema u sebi crte ljudskosti ni potrebe da se izvini žrtvama njegovog zločina – istakao je Lavić. Prokomentirao je da nije Tribunal kriv za dopuštanje ovakvog Karadžićevog ponašanja u sudnici već kompletna međunarodna zajednica. – Oni su dopustili i ovaj cirkus. Šta mislite, da nas Evropa treba voljeti? Ne, mi smo muslimani, a Evropa je prema nama cinična. Karadžić samo slijedi evropski cinizam kada su muslimani i Bošnjaci u pitanju – zaključio je Lavić.

Penzionirani general Armije BiH Jovan Divjak kazao je da bi on ovakav poziv rado prihvatio. – To bi bila prilika da mu kao svjedok njegove odbrane kažem sve što mislim o njemu i onome što su njegove agresorske trupe radile po BiH. S radošću bi na pitanja Karadžićeve odbrane odgovorio argumentima o stradanju Sarajeva, 11.541 građanina Sarajeva i 1.000 djece. Otišao bih tamo i ispričao da je prva granata koja je pala na Sarajevo 27. maja 1992. pala na Ferhadiju i ubila 17 osoba koji su čekali u redu za hljeb – potcrtao je Divjak. Ne misli da je u ovom slučaju Haški tribunal zakazao na bilo koji način.
– Činjenica je da je Karadžić u zatvoru. Tamo može i da umre, ali su ga tamo zatvorili i optužili. Tužba je tamo. I svi naši trebaju da idu tamo da svjedoče. I Ganić, i Izetbegović, i Čengić i svi. I nije u tome problem. Po meni je veći problem što naši ovdje, u parlamentu BiH, neće da usvoje Deklaraciju o genocidu u Srebrenici kao što ju je usvojio Parlament Evrope, što ovdje ne priznaju da se desio genocid. A ne to da li će Karadžić umrijeti prije nego što dočeka presudu. On je u zatvoru – smatra Divjak.

Predsjednik Alternativnog kluba iz Trebinja Blažo Stevović je ovaj Karadžićev potez okarakterizirao kao, s pravnog aspekta, vrlo mudar. Istakao je da će na ovaj način Karadžić "kupiti" dodatno vrijeme, ispolitizirati proces te učiniti sve da ostane "estradna zvijezda" onog dijela srpskog naroda koji ga, nažalost, još podržava.
– Nažalost, postoje još oni koji Karadžića smatraju herojem srpstva. Ono što je po meni indikativno jest činjenica da ne zove srpske lidere da svjedoče već ljude koji su njegova totalna suprotnost i koji su od početka bili za jedinstvenu i cjelovitu BiH i to u vrijeme dok je Karadžić bio separatistički element. Mislim da bi osobe iz njegovog komandnog lanca morale biti pozvane te konačno odgovoriti, između ostalog i srpskom narodu zbog čega su nas zavili u crno i ko im je dao pravo da rade to što su radili u moje ime i ime ostalih nevinih Srba. Karadžić mora odgovarati i srpskom narodu kojem je priskrbio epitete zločinački i genocidni, a srozao ekonomiju u svim mjestima gdje je njegova stranka vladala – rekao je Stevović.

Po njemu, ovaj poziv može rezultirati dvojako, politiziranjem procesa ili, ukoliko se pozvani odazovu na svjedočenje i omoguće svima da još jednom čuju istinu o ratu u BiH, katarzu koja je itekako potrebna srpskom, ali i ostalim narodima u BiH.
– Vjerujem da bi bilo dobro da se nakon toliko godina pozvani pogledaju u oči s Karadžićem i konačno razjasne sve stvari oko genocida u Srebrenici i opsade Sarajeva te na površinu izbace istinu koja će dovesti do toga da naša djeca počnu učiti istu istoriju – zaključio je Stevović. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku