hamburger-icon

Kliker.info

Bježeći od pomahnitalog Brejvika, hrabra Sarajka i ranjena spasavala kolege

Bježeći od pomahnitalog Brejvika, hrabra Sarajka i ranjena spasavala kolege

27 Jula
15:30 2011
– Kad god bih pomislila da se predam i pustim da me voda uguši, govorila sam u sebi: "Još samo jedan zamah za oca, jedan za majku, jedan zamah za malog brata…"Riječi su ovo Eme Martinović, devetnaestogodišnje Sarajke, koja je ranjena u petak u pucnjavi na Utoji kod Osla, a koje nam je jučer prenio njen otac Džemal. Ema se spasila plivajući više od dva sata s ostrva na kojem je Anders Bering Brejvik pobio više od 70 njenih stranačkih kolega iz Laburističke partije (AUF).Ema, koja je jedan od lidera omladine norveške partije AUF, na ovom ostrvu je bila prvi put kad je izbila pucnjava.Njen otac Džemal Martinović prepričao nam je porodičnu dramu Martinovića, koja se odigravala tri sata u petak poslijepodne."Čitav rat sam bio u Sarajevu s porodicom, nagledao sam se raznih strahota i imao mnogo sekiracija. Ali ta tri sata ne mogu nikome opisati osim možda onima koji su izgubili nekog najmilijeg", kazao nam  je Džemal Martinović u telefonskom razgovoru.
Sjeća se da je u petak oko 17 sati od kćerke  dobio SMS poruku da je na ostrvu počela pucnjava i da čovjek prerušen u policajca ubija sve redom. U SMS-u je kazala da se ona sakrila i da su svi u panici. Kazala je da je ne zovu jer je napadač može čuti."Kada je počela pucnjava Ema je mislila da je to neka zafrkancija ili petarde. Međutim, onda su svi počeli bježati jer su uvidjeli da je počela pucnjava. Ema se sa svojim prijateljima iz regionalnog ogranka stranke sakrila u šumu. Kontaktirali su sa drugim članovima koji su bili u zgradi i rekli su im da ubica tamo puca po ljudima i da je krenuo prema obali. Onda je Ema pozvala lidera na ostrvu, koji im je kazao da pokušaju otplivati. Prije nego što je krenula u vodu kako bi se spasila poslala nam je poruku da nas voli", ispričao  je Džemal, istakavši da su nakon te poruke nastupili najduži sati njegovog života.Kada su krenuli prema moru, Ema je vidjela tijelo svog ubijenog  poznanika, čiji je otac bio radnik na obezbjeđenju na ostrvu i koji je također ubijen."Njen poznanik bio je upucan u glavu. Izvukla ga je iz vode i prekrila njegovo tijelo.
 Kazala je da je tog mladića poznavala i da su noć ranije razgovarali u disku. Zajedno s nekoliko osoba iz svoje grupe zaplivali su u more. Hrabrila ih je da se pripreme za ugodno plivanje, ali je napadač počeo na njih pucati", kazao je Džemal.Drama u vodi trajala je više od sat vremena. Emu i njenu prijateljicu Ose spasio je jedan čamac lokalnih ribara.Norveški mediji puni su priča o hrabrosti i pribranosti mlade Bosanke, za koju kažu da je spasila neke živote. Ema je skinula odjeću koja ju je opterećivala dok je plivala i kazala i drugima da to urade. Prije nego što je zaplivala prema kopnu ponijela je samo ličnu kartu da bi je u slučaju smrti roditelji mogli identifikovati. "Mala je preuzela vođstvo. Kazala je ostalima da budu tihi i da plivaju prema kopnu. Neki su počeli vrištati i krenuli nazad na ostrvo. Ona se izgalamila na njih i kazala im da ne paniče. Valjda smo mi takvi, odskačemo od Norvežana. Kada su bili u vodi Ema je počela galamiti na ostale da ne paniče. Svoju prijateljicu Ose, koja je počela paničiti, hrabrila je i kada je god ova počela da se gubi govorila joj je da se sjeti svoje porodice i da pliva za njih. Jedno vrijeme čak ju je i nosila u vodi.
 Ema je kazala da je krenula s većom grupom, ali su lagano svi nestajali", kazao nam je Džemal, istakavši da je njegova kćerka završila kurs za policijskog službenika, te je možda i zbog toga bila pribranija od ostalih.Tek kada su našli spas u ribarskom čamcu, Emi su rekli da je ranjena. Pogođena je najvjerovatnije hicem iz pištolja u ruku. S obzirom na to da je najvjerovatnije riječ o dum dum metku, u ruci joj je ostalo nekoliko gelera, ali povrede nisu teže."To što se desilo na tom ostrvu jer nazamislivo. Čak nisu smjeli ući u ribarski čamac. Ema mi je kazala da ne može vjerovati nikome jer kako da vjeruju da je spas u čamcu nakon što su vidjeli ‘policajca’ koji puca po djeci", dodao je Džemal Martinović.Kaže da je njegova kćerka jučer bila na ljekarskom pregledu pa nije željela ponovo govoriti za medije zbog šoka koji je doživjela.Ona je ranije u izjavi za medije svjedočila o strahotama koje je doživjela na ostrvu."Kada je napadač išao po ostrvu i pucao činilo se da je htio da ubije jedne, ali i da povrijedi druge. Ako je bilo više ljudi u jednoj grupi, on bi upucao samo jednog. Činilo se kao da je želio da ostali pate. U jednom slučaju je naišao na tri brata i ubio samo jednog. Od dvije zagrljene prijateljice ubio je samo jednu", kazala je Ema Martinović, koja se u ratnom Sarajevu rodila u decembru 1992. godine.Porodica Martinović nastavlja svoj život u Norveškoj, a čude se kako su sve preživjeli."Mislio sam da sam obezbijedio mir svojoj porodici kada smo ovdje došli 1995. godine", dodao je Džemal Martinović. (Kliker.info-NN)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku