hamburger-icon

Kliker.info

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhapšen u Austriji

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhapšen u Austriji

10 Decembra
18:54 2010

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhićen je u petak poslijepodne u austrijskoj pokrajini Salzburg, potvrdili su u Hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova. Sanadera su uhitili policajci u civilu u 15 sati i 50 minuta na naplatnim kućicama St. Michael na autocesti pored Salzburga.Osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti i umiješanost u više korupcijskih afera "zbog čega mu je Županijski sud u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor". Austrijski mediji nagađaju da bi Sanader mogao iskoristiti svoje veze s austrijskim političarima da pokuša izboriti politički azil u Austriji. Sanader je jučer ujutro napustio Hrvatsku preko slovenske granice, a za njim je raspisana međunarodna tjeralica.
 
Hrvatski sabor je u četvrtak poslijepodne udovoljilo zahtjevu Državnog odvjetništva, koje je dostavljeno u četvrtak ujutro, i skinulo mu imunitet koji je uživao od kada se je aktivirao svoj zastupnički imunitet.Brojni hrvatski novinari i policija cijelo su popodne bili u stanju pripravnosti na hrvatsko-slovenskoj granici, no, kako je za Sanaderom izdata Interpolova potjernica, mogla ga je uhititi i austrijska policija, što je i učinjeno, no kako i je li joj se Sanadr sam predao zasad se malo zna.Hrvatski mediji javljaju da hrvatsko Državno odvjetništvo priprema zahtijev za izručenjem.Prvi premijer u povijesti Hrvatske koji se kazneno goni je u kontaktima sa kolegama, medijima i odvjetnicima rekao da nije pobjegao već da je otišao na ranije dogovoreni poslovni put te da se protiv njega provodi politički progon.

Neuspjeli povratak         anader je svoj povratak najprije najavio preko prijatelja Jerka Rošina, HDZ-ovog sabaorskog zastupnika."Rekao mi je da se vraća i da prekida putovanje i sastanak zbog kojeg je otišao i da će popodne ili najkasnije rano predvečer biti ovdje u Hrvatskoj", rekao je Rošina.HDZ-ovac i donedavni Sanaderov stranački kolega Andrija Hebrang ljut je na svog nekadašnjeg prijatelja."Čoveku koji je pobegao od hrvatskog pravosuđa ne vjerujem ništa", kaže on.Jutros je pretresena Sanaderova vila u Zagrebu, a u četvrtak uveče priveden i Sanaderov prijatelj, tajkun Robert Ježić, vlasnik petrokemijske industrije Dioki i Novog lista.

Sanader je Ježiću, navodno, pogodovao u mnogim poslovima pa tako i isporuci električne energije iz Hrvatske elektroprivrede ispod tržišne cijene, kao što je činjeno i mostarskom Aluminiju, čime je Hrvatska Elektroprivreda oštećena za milijune kuna.Sanader je na čelo HDZ-a došao nakon smrti Franje Tuđmana i izbornog poraza HDZ-a početkom 2000. godine, i nakon obračuna s najvećim konkurentom Ivićem Pašalićem. Na čelu je hrvatske Vlade od 2003. pa do iznenadne ostavke na funkciju u Vladi i stranci 1. srpnja 2009. Sam je za svoju nasljednicu u Vladi i HDZ-u predložio Jadranku Kosor. Početkom ove godine pokušao se vratiti na vrh stranke, ali bez uspjeha. Nedavno je aktivirao svoj saborski mandate, a analitičari su to za naš radio protumačili kao pokušaj da se obrani od kaznenog progona.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku