hamburger-icon

Kliker.info

Bivši CIA analitičar : Correa je sposoban suprotstaviti se SAD-u, a Assange zaslužuje politički azil(Video)

Bivši CIA analitičar : Correa je sposoban suprotstaviti se SAD-u, a Assange zaslužuje politički azil(Video)

01 Jula
21:23 2012

Bivši CIA analitičar i autor, Ray McGovern, izrazio je svoju podršku za Juliana Assangea i potpisao peticiju koja je upućena ekvadorskom predsjedniku Rafaelu Correi u kojoj se traži da se odobri politički azil za Assangea. O aktualnoj situaciji i što bi se Julianu moglo dogoditi ako ipak završi u SAD-u, McGovern je razgovarao za RT.

RT: "U SAD-u se već govori o presudi, makar još nije ni obavljeno suđenje. Da li je to s pravne strane uopće moguće i znači li to da se Assange zaista nalazi u opasnosti?
Ray McGovern: "Da, u opasnosti je. I ne samo da je izvedivo s pravne stvar, to je već gotova stvar. Jedino nam ostaje da li ćemo pripremljenu presudu nazivati ‘vjerojatno’ pripremljenom presudom, kao što njegovi odvjetnici kažu. No, jasno je da bi mu se sudilo prema drakonskom ‘Aktu o Špijunaži’ iz 1917. Jer, kako možda i znate, u našoj zemlji ne postoje regularni zakoni kojima bi se sprječavalo objavljivanje tajnih podataka."

RT: "Da li to znači da su američki dužnosnici spremni ‘saviti’ zakone kako bi se dokopali Assangea?"
Ray McGovern: "Ne moraju savijati nijedan zakon, dovoljno im je samo da se snažno naslone na Šveđane i da se potrude da Šveđani naprave što su napravili i 2001 kada su dvije osobe koje su tražile azil izručili natrag ‘nježnim’ rukama egipatske policije gdje su mučeni. Šveđani su potpuno neutralni i na njih se može računati da će napraviti sve što SAD od njih zatraži. To zna i Julian Assange i jasno mu je da bi nakon izručenja Švedskoj brzo završio u SAD-u gdje ga čeka isti tretman kojem je podvrgnut Bradley Manning. UN je potvrdio kako se Manning nalazi u stanju koje je ekvivalentno mučenju."

RT: "Govori se i o smrtnoj kazni. Da li je to ipak malo previše? Zar bi SAD zaista pogubio Juliana Assangea?"
Ray McGovern: "Čujte… stavite se u ulogu Juliana Assangea, radi se o Aktu o Špijunaži iz 1917 kojime su se identificirali njemački špijuni i takve stvari. Jedna od kazni jest najstroža kazna – smaknuće. Ljudi danas kažu ‘ma SAD vjerojatno ne bi napravili to..’, ali da sam ja Julian Assnage, volio bi malo veću sigurnost od toga."

RT: "Da li bi to bilo dovoljno da ekvadorske vlasti prihvate njegov azil? Na temelju pretpostavke da mu život ipak jest ugrožen?"
Ray McGovern: "Julian je idealan primjer osobe koja zaista zaslužuje politički azil. Mislim da predsjednik Ekvadora, Correa, ima predispozicije da mu i da azil. Correa je pokazao kako je sposoban suprotstaviti se SAD-u na mnogo načina – izbacio je američkog ambasadora, zatvorio je američki vojnu bazu, pokrenuo je sudski proces protiv američke korporacije Chevron… Correa je napravio puno toga čime se istaknuo kao nova vrsta južnoameričkog državnika. "

RT: "Zašto onda Ekvadoru treba toliko dugo da donese konačnu odluku?"
Ray McGovern: "Smatram kako treba imati strpljenja oko ovakvih stvari, Correa želi sve napraviti korektno i što je još i važnije, mora imati nekakvu ideju kako prebaciti Assangea iz ekvadorske ambasade u zrakoplov koji bi ga doveo u Ekvador. To je popriličan problem u ovome trenutku."

RT: "Smatrate li kako vaš potpis, i potpisi mnogih drugih, mogu pomoći Assangeu u ovoj situaciji?"
Ray McGovern: "Skupilo se više desetaka tisuća potpisa. Bili smo u ekvadorskoj ambasadi u petak i ponovno u nedjelju, smatram da to sve skupa ima kumulativni učinak. Vjerujem kako Correa sluša i kako ćemo uskoro, kroz koji tjedan, imati konačnu odluku. Onda samo preostaje problem kako Assangea iz ambasade prebaciti u zračnu luku bez da ga policija privede na putu."
(Kliker.info-Advance)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku