hamburger-icon

Kliker.info

Bivša ambasadorica SAD-a: Američka vanjska politika je ‘nemoralna’

Bivša ambasadorica SAD-a: Američka vanjska politika je ‘nemoralna’

13 Februara
16:02 2020
e

Bivša američka ambasadorica u Ukrajini Marie Yovanovitch, koja je bila ključna ličnost tokom ročišta u procesu opoziva predsjednika Donalda Trumpa, kritizirala je američku vanjsku politiku kao “nemoralnu” i zasnovanu na prijetnjama, javlja AFP.

Yovanovitch, koju je Trump iznenada smijenio s pozicije američke ambasadorice u Ukrajini, održala je govor na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu nakon što je primila nagradu Instituta za studije demokratije te visokoškolske ustanove.

“Upravo sada State Department je u problemima. Visokim čelnicima nedostaje vizije, moralne jasnoće i liderskih vještina”, kazala je.

“Da budem otvorena: vanjska politika u sferi nagađanja koja se zasniva na prijetnjama, strahu i konfuziji ne može dugoročno funkcionirati”, izjavila je Yovanovitch, prenosi Fena.

Diplomatska veteranka

Trump je prošle godine pokazao potcjenjivački odnos prema Yovanovitch u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je bio u centru ročišta u vezi s njegovim opozivom zbog zloupotrebe ovlasti.

Zastupnički dom opozvao ga je zbog pritiska na Ukrajinu da pokrene istrage, uključujuči i onu protiv njegovog političkog suparnika Joea Bidena. Trump je ipak oslobođen optužbi u Senatu, gdje njegovi republikanci imaju većinu.

U oktobru je Yovanovitch svjedočila u Kongresu, rekavši da je smijenjena zbog “neosnovanih i lažnih tvrdnji ljudi s očito upitnim motivima”.

Diplomatska veteranka s 33 godine službe kazala je da je bila predmet zlonamjerne kompromitirajuće kampanje, koju je djelimično orkestrirao i Trumpov lični advokat Rudolph Giuliani, prenosi AFP.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 14 Februara, 22:29

    ĆURKA IZ DIP STEJTA NEMOŽE DA SHVATI DA NIKAD NIJE ZNALA DA RADI SVOJ POSAO I DA JE ZBOG TOGA ODLETJELA A VI KUKAVCI JE ŽALITE.OPET STE NA POGREŠNOJ STRANI PO HILJADITI PUT I SVAKI PUT UMOČITE PRSTOM UMJESTO U MED A VI PRAVO U G….

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *