hamburger-icon

Kliker.info

Bitka za Siriju : Žestoke borbe u Aleppu, život u Damasku vraća se u normalu(Video)

Bitka za Siriju : Žestoke borbe u Aleppu, život u Damasku vraća se u normalu(Video)

29 Jula
07:27 2012

Prema dostupnim informacijama sirijska vojska nastavila je granatiranje pobunjeničkih lokacija unutar gradske četvrti Saladin u Aleppu. Informacije govore o napredovanju vojske i zauzimanju pojedinih zona. Vrše se pretresi svih kuća u prostorima na kojima se nalaze pobunjenici.Službeni sirijski medijski izvori upozoravaju stanovnike da ne nasjedaju na laži pobunjenika koji nastoje stvoriti paniku u gradu i pozivaju civile da napuste domove. Navodi se kako pobunjenici to rade s ciljem da protjeraju stanovnike kako bi im okupirali kuće. SANA sugerira da prijave one koji šalju takve pozive.Ruska TV mreža Rusija-24 prenosi kako se pobunjenici skrivaju po uskim ulicama, na mjestima gdje vojska nije u stanju koristiti teško naoružanje. U izvještaju stoji kako su pobunjenici većinom naoružani kalašnjikovima kineske proizvodnje. Također se ističe kako pobunjenici imaju velikih problema s potporom koja izostaje. Prema izvještaju protiv pobunjenika u Aleppu ustali su Kurdi i pripadnici lokalnih plemena, pretpostavlja se da se radi o Beduinima.

Sirijska vojska pred Aleppom, brojni izvori ističu kako je slika nastala jutros ili jučerSirijska novinska agencija Alikhbaria prenosi kako je došlo do velikog požara unutar jedne tvornice u gradskoj četvrti Saladin nakon eksplozije improvizirane naprave. Ističe se kako je u požaru poginulo više pobunjenika. Također se ističe kako su pripadnici oružanih snaga nanijeli veće gubitke pobunjenicima. Prema informacijama više sirijskih izvora, pobunjenici su pokušali napad na policijsku stanicu i neke druge vladine zgrade, no, svi pokušaji bili su bezuspješni. Alikhbaria također navodi kako su pripadnici vojske presreli pobunjenike na prostoru gradske četvrti Suleiman al-Halabi, ističe se kako je u "zamci" stradao znatan broj pobunjenika te je zaplijenjena veća količina oružja kao i dva vozila. Izvjestitelji iz Aleppa prenose kako je vojska unutar gradske četvrti Saladin napredovala do "15. ulice". Pretražuju se kuće jedna po jedna, pritom najveću opasnost predstavljaju snajperisti. Medijski tim NCNC iz Aleppo prenose na svojoj FB stranici kako je jutros ubijeno 6 snajperista. Prema istom izvoru uspostavljena je potpuna kontrola nad gradskom četvrti Hamdania. Ističe se kako su u borbama prisustvovali i brojni stanovnici grada.
 
S druge strane pobunjenici navode kako su zarobili stotinjak pripadnika vojske, no, te informacije odmah su opovrgnute od strane vojnih izvora. Nedugo zatim pobunjenici su konstatirali kako se radi o "paramilitarnim" skupinama shabiha. Nadalje, čak je objavljen i video na kojem se nalaze muškarci kako sjede na igralištu, no, nitko nije u vojnoj uniformi i mnogi se slažu kako je informacija o zarobljavanju pripadnika sirijske vojske – u najmanju ruku – nepouzdana. Po pitanju borbe za Aleppo očitali su se i predstavnici sirijskog Olimpijskog odbora i sportaši u Londonu. Jedan od njih, Maher Khayata, rekao je kako je zabrinut za obitelj koja se nalazi u Aleppu, ali ističe apsolutnu podršku za sirijsku vojsku za koju navodi kako "čuva ljude od oružanih pobunjenika". Ističe kako bi pobjeda vojske u Aleppu "možda zaustavila krvoproliće u Siriji", prenosi The Washington Post.
 
U isto vrijeme potvrđeno je kako je Damask u potpunosti oslobođen od infiltracije pobunjeničkih elemenata. Život se ubrzano vraća u normalu, kao i opskrba električnom energijom na pogođenim područjima. Ministarstvo energetike ističe kako je do sada već obavljeno 70% radova na uništenim strujnim vodovima i kako će posao biti u potpunosti kompletiran u roku od 2 dana. U drugim vijestima iz Sirije, potvrđeno je kako je vojska vratila kontrolu nad graničnim prijelazom Bab al-Hawa prema Turskoj, prenosi Press TV. Radi se o graničnom prijelazu koji se nalazi svega 55 kilometara od grada Aleppo. Sirijska vojska potvrđuje kako su na prijelazu pronašli naoružane pobunjenike, nekoliko ih je ubijeno dok su se drugi dali u bijeg natrag prema Turskoj. Kao i u prethodnim navodima, među pobunjenicima se nalazi sve veći broj stranih državljana. Konkretno na graničnom prijelazu su se među pobunjenicima nalazili borci koji dolaze iz Egipta, Alžira, Saudijske Arabije i Afganistana. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku