hamburger-icon

Kliker.info

Bitka za HDZ : Uhapšen Josip Boljkovac, prvi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske

Bitka za HDZ : Uhapšen Josip Boljkovac, prvi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske

02 Novembra
12:54 2011
Zbog sumnje da je 1945. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jutros u 7 satu uhićen je Josip Boljkovac (89), poratni  šef karlovačke OZNA-e i prvi ministar unutarnjih poslova nakon hrvatskog osamostaljenja.Uhićenje je medijima potvrdio njegov odvjetnik Anto Nobilo, koji u Vukovoj Gorici pored Karlovca prisustvuje pretresu Boljkovčeve kuće. Kuća je inače okružena policajcima u kapama koje prekrivaju lica (“Fantomkama”) i novinarima nije dopušten pristup kući.Karlovačka županijska  državna odvjetnica Gordana Križanić nedavno je potvrdila da su provedene ekshumacije u šumi Kozjača u Karlovcu vezane za likvidaciju zarobljenika logora Dubovac u Karlovcu 1945. godine. Prema informacijama iz predistražnog postupka, kao i iz javnih istupa Josipa Boljkovca, njega se dovodi u vezu s tim  lkvidacijama.
Boljkovac je još pred nekoliko mjeseci medijima izjavio kako nije bio odgovoran za taj logor, nego da su to bili drugi, od kojih više nitko nije živ."Ja u logoru Dubovac nikad nisam bio, a uostalom i dva moja rođaka su stradala tamo. Radio sam u kotarskoj policiji, koja je bila odgovorna okružnoj policiji i nije imala nikakva ovlaštenja osim privoditi i prikupljati informacije. Nema razloga da me uhite. Nikoga nisam ubio", kazao je tada je Boljkovac.Istraga za navodne ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima 1945 i ekshumacije u grobnicama pokraj Bjelovara i Žumberka provodi se već više godina, a prema navodima medija – istragom su obuhvaćeni i tadašnji dužnosnik OZNA-e Josip Manolić i partizanski zapovjednik Rade Bulat.

Boljkovčev slučaj pred sedam dana proslijeđen je Županijskom sudu u Zagrebu, jer je prema novom Zakonu o kaznenom postupku karlovački Županijski sud izgubio ovlasti za istraživanje ratnih zločina.Tu su funkciju preuzela samo četiri suda u Republici Hrvatskoj – u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.Za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima 1944. – 1946. još nije odgovarao nitko u Hrvatskoj, niti u drugim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije.Međutim, ovo uhićenje čini se da ima mnogo više veze sa  predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, nego sa partizanskim postupanjem sa ratnim zarobljenicima i civilima u mjesecima oko završetka Drugog svjetskog rata.Na tom tragu je i prvi komentar bivšeg hrvatskog predsjednika  Stipe Mesića koji je ovo uhićenje nazvao "obračunom s ljudima koji su po bilo kojem kriteriju nepoćudni aktualnoj vlasti" i izrazio bojazan kako je "ovdje na djelu manje država, a više vladajuća stranka koja gotovo očajničkim potezima nastoji skrenuti pozornost  javnosti sa kriminalnih afera što je potresaju". (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku